SHARE

Трудно се гледа госпожа Петкова – еволюцията и от одитор, разкрил нарушенията по АЕЦ “Белене”, до основен пропонент – агитатор на новото възобновяване на проекта, което я принуждава да изрича неистини, откровени и безусловни. Едно към едно се припокрива с Румен Овчаров по темата за централата.

Като това, че “всички” изследвания показвали, че България щяла да има криза с доставките на ел. енергия след 2030 година?! Този рефрен тръгва от 2002 и вечно плашат с криза, а тя все не се случва и пак няма как да се случи. Защото никой, повтарям, никой не кара държавата да се намесва в покриването на виртуални или хипотетични дефицити на ел. енергиен пазар и да прави ядрен бизнес, – когато този пазар е интегриран – както регионално, така и на равнище ЕС и частната инициатива ще го покрие.

Второ, изобщо не се отчитат технологични тенденции и алтернативите на ядрената енергия. На всичко отгоре съзнателно и упорито вървят към закриване на Мариците, само и само за да докажат нуждата от АЕЦ “Белене”. Нищо, ново – същите схеми от началото на рестарта.

И постоянно бягат от обществен дебат.

Нещо повече, НАРОЧНО извратено въведоха соларната енергетика, като у нас никъде няма панели по покривите на домовете. Пак за да зависят хората от централната генерация и електропреносната мрежа и да се плашат, че енергийният колапс е зад ъгъла. Този процес умишлено се блокира, за да остане като единствена и незаменима измислената безалтернатива на държавния бизнес с ядрената енергетика.

Пак нищо няма да стане – но ще направят поредния опит.

Работа на енергийните лобита. Едното на Борисов, което прегърна отново “Белене”, и другото на Златев и Нинова, които посредничат на всеки голям проект с много пари.

Снимка: Цветелина Белутова/Капитал

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.