SHARE

Лятото на 2016 г. Роджър Стоун, дългогодишна кримка на Републиканската партия в САЩ, замесен още в аферата Watergate и приятел на Доналд Тръмп, отправя молба към друг свой колега.

Той моли конспиратолога Джером Корси да намери контакт с Джулиан Асанж, създателя на Wikileaks, за “материалите, които той притежава, относими към президентската кампания, които още не са разпространени”.

Това пише в чернова на обвинителен акт към самия Джером Корси, който той твърди му е изпратен от специалния прокурор Робърт Мълър.

“Свържи се с [Асандж]”, пише Стоун на 25 юли 2016 г., три дни след като WikiLeaks разпространява първата порция имейли към Демократическата партия. 

За да изпълни заръката, Корси се свързва с трето лице, живеещо в Лондон – Тед Малок, и на 2 август Корси връща отговор обратно на Стоун:

“Мълвата е, че приятелят ни в посолството [Асандж] планира още 2 удара. Един скоро след като се върна и вторият през октомври. Очаква се ударът да нанесе големи щети”, пише Корси.

“Време е и друг освен [мениджъра на кампанията на Клинтън] да бъде ударен, ако те не са готови да се откажат от [Хилъри Клинтън].  Това, изглежда, е целта на тези хакери.”

На следващия ден – 3 август – Стоун отива да говори с Доналд Тръмп.

На 21 август Стоун пише на своя профил в twitter: “Вярвайте ми, скоро ще дойде времето на Подеста [мениджъра на кампанията на Клинтън]”. И именно октомври – точно в деня, в който излиза записът, в който Тръмп говори как обича да обарва жени, WikiLeaks разпространява очернящи имейли на Джон Подеста и кампанията на Хилъри Клинтън.
Роджър Стоун все още не е обвинен, а причината Джером Корси да притежава чернова на обвинителен акт е, че самият той лъже разследващите, че тези събития не са се случили.
Тази кореспонденция обаче, освен че доказва връзки на кампанията на Тръмп с WikiLeaks и руските хакери от ГРУ, които крадат имейлите от Демократическата партия, повдига още един въпрос.

Откога Роджър Стоун е знаел, че WikiLeaks притежават тези имейли? И дали не е използвал въпросния конспиратолог Джером Корси за алиби? Вчера също така стана ясно, че мениджърът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт се е срещал със създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж през март 2016 г., съобщи Guardian.

Разкритията затварят кръга на възможната завера между кампанията на Тръмп с Кремъл. Руското ГРУ открадва имейлите, които в крайна сметка намират пътя си до Джулиан Асандж (също смятан за агент на руските служби), който впоследвие е синхронизирал действията си с кампанията на Тръмп чрез Пол Манафорт и Роджър Стоун.

Месеци след посещението на Манафорт през март 2016 г. WikiLeaks разпространява и първата порция очернящи демократите и Хилъри Клинтън имейли. И за да получи алиби, Стоун иска конспиратолога Джером Корси също да се свърже с Асандж. Това е една възможна интерпретация, която може да научим от разследването на специалния прокурор Мълър, а с нея и отговора на въпроса – кога и какво е знаел президентът Тръмп

На 13 юли 2018 г. специалният прокурор Робърт Мълър обвини  12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които стоят зад хакерските атаки  в САЩ. Там също е споменато и че на 27 юли 2016 г. (точно преди кореспонденцията на Стоун и Корси) ”за първи път” конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: “Русия, ако слушаш, надявам се да откриеш 30 000 имейла на Хилъри Клинтън”.

Част от откраднатата информация впоследствие е спусната на Асандж. Все още разследването не е заявило дали Асандж е знаел, че участва в активно мероприятие на руските служби.

По-рано този месец стана ясно, че Джулиан Асандж има засекретено обвинение в САЩ и властите очакват скоро той да бъде екстрадиран в страната.

Множество представители на разузнавателната общност в САЩ са заявявали през годините, че Асандж всъщност е руски агент, който използва и разпространява откраднати от Кремъл данни.

Вече знаем, че информацията е текла от Кремъл през WikiLeaks до кампанията на Тръмп. Сега остава да разберем и мащаба.

 

SHARE