SHARE

Световните медии бързо забелязаха Борисов, когато той за първи път бе избран за премиер. Кръстиха го “Българския Батман”, който със своя черен колан по карате, черен кожен шлифер и кариера в МВР ще пребори корупцията и продължи ясния курс към Европа на своята посткомунистическа страна.

“Посрещнете новия Mr. Big – тогава пише BBC, – човекът, на когото българите разчитат да пребори корупцията.”

“Трябва ни 100% доверие от Брюксел”, казва Борисов в интервюто за британската медия.

При Борисов 1.0 има големи надежди. Неговият финансов министър обещава, че до края на мандата България ще бъде част от Шенген и в “чакалнята на еврозоната”.

Днес – почти десет години по-късно – това все още остава само в полето на обещанията, и то с условието от ЕС, че първо трябва да влезем в банковия съюз, а институциите ни не искат това да се случва.

Не само това се промени за тези години. В началото Борисов спря руските енергийни проекти – днес Борисов се опитва да ги осъществи.

Същото електроразпределително дружество (ЧЕЗ), което през 2013 г. “доведе” страната до криза, която свали Борисов, сега е предмет на странна продажба, обвързваща неговия енергиен министър, българската олигархия и руските интереси. Всичко това, олицетворено от Гинка – сламеният човек, превърнал се в лице на неясните обвързаностти и структуроопределящи сделки. Всичко, което Борисов бе обещал да пребори.

Днес главният прокурор, който бе основен участник в “Костинбродската афера”, довела до това Борисов да не може да се върне на власт през 2013 г., е негов основен съюзник. Заедно с този, който се кълнеше, че ще ги арестува заедно с Цветанов в същата тази 2013 г., управляват в триумвират. Борисов, Цацаров и Пеевски станаха еманация на пленената държава.

Така стигнахме до момента, в който всички илюзии паднаха. Страната е на 111-о място по свобода на медиите, като изпадна след всички европейски страни освен Русия, Турция и Беларус.

Страната, в която бяха възродени всички агенти на ДС, които днес обясняват по всички медии от сутрин до вечер как цари “стабилност”, а Борисов е “световен балансьор”.

Страната, която обяви че съдебната ѝ реформа е завършена далеч преди докладите от Брюксел да са заключили това и отгоре на критиките за безконтролния главен прокурор произведе също толкова безконтролен мегаантикорупционен орган, който веднага влезе в употреба за репресия.

Батманът, който щеше да бори корупцията, днес е наречен от френския Nouvel Observateur “пионката на Москва”.

“Какво прави Бойко Борисов, премиерът на България, който е център-десен и предполагаемо проевропейски ориентиран? „Прави се на цирков балансьор!“, отговаря наблюдател на политическия живот в страната. Притиснат между Брюксел и Москва, зависим от проруски президент, министър-председателят балансира на въжето между Изток и Запад, докато същевременно употребява похватите на клиентелизма и популизма, за да се задържи на власт. В тази държава, най-бедната в съюза, богатите – верни на Кремъл, манипулират без проблем нуждаещата се тълпа”, пише изданието.

Да, в страната цари “стабилност” – за Кремъл, за родната олигархия, за нейната прокуратура и манипулаторите на “нуждаещата се тълпа”.

А междувременно в нея започва турнето на агент на КГБ (втори след руския патриарх, който почетно ни назида на националния празник) – ген. Леонид Рашетников. 

Същият генерал, който връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников изготвя план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Това е опозицията – партия, гордееща се с историята си на концентрационни лагери и народния съд и която дори открито подкрепя руските интереси в страната.

Имаме и коалиционен партньор – патриоти – които посещават окупирания Крим, за да говорят против България в ЕС и НАТО и стартират предизборните си кампании от Москва.

Четвъртата сила в българския парламент е ДПС – партията на агента на ДС Ахмед Доган и триумвирът на Борисов – Делян Пеевски.

За света не трябва да се притесняваме. Западът бавно и с много грешки по пътя най-накрая започна да осъзнава какво се случва – от хакерските атаки, през троловете и пропагандата до намесата в избори и започна своята битка с хибридната война на Русия, в отстояване на демокрацията и нейните ценности. 

А Русия може да обещае единствено крепостническа служба на някой олигарх и претоплени патриотарски рефрени.

Лошото е, че не е ясно дали ние изобщо ще имаме избор за друго.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.