SHARE

Внезапното решение на Тръмп да се оттегли от Сирия и остави региона под опеката на Русия и Иран доведе до оставката на Джим Матис, секретаря по отбрана на САЩ. Това е третият високопоставен служител, който си обявява оттеглянето си за последните два месеца – след главния прокурор и началник-кабинета на Тръмп – и последният генерал, от отбора военни, който служеше за буфер между желанията на Тръмп и стратегията за национална сигурност на САЩ (освен ген. Матис ген. Макмастър бе съветник по национална сигурност, а ген. Кели – началник-кабинет).

Но дори по-голяма тревога повдигат аргументите на Матис за неговата оставка. В писмото си до президента секретарят по отбрана пише:

“Ясно е, че Китай и Русия искат например да прекроят света по своя авторитарен модел – и получат правото на вето над решенията на други страни в областта на икономиката, дипломацията и сигурността – да насърчат собствените си интереси за сметка на съседите им, Америка и съюзниците ѝ. […]

Защото имате право на секретар по отбрана, чиито възгледи по-добре съвпадат с вашите по тези и други въпроси, вярвам, че е време аз да отстъпя позицията си. Нека краят на моя мандат бъде 28 февруари 2019 г.  […]”

Тези думи провокираха и една от най-острите реакции срещу Тръмп на другото ядро в Репубиканската партия – лидера на мнозинството в Сената Мич Маконъл, известен с въздържането си от това да коментира действията на президента на САЩ:

“Вярвам, че е ключово Съединените щати да поддържат и подсилват съюзите си след Втората световна война, внимателно градени от лидери и от двете партии. Трябва да имаме ясно разбиране за това кои са ни приятели и кои врагове и приемем, че страни като Русия попадат в последната категория.  

Затова съжалявам да чуя, че секретарят Матис, който споделя тези ясни принципи, скоро ще напусне администрацията. Но съм още по-тревожен, че той напуска заради остри противоречия с президента по тези и други аспекти на американското световно лидерство.”

Причините за вчерашния изненадващ анонс на Доналд Тръмп, че САЩ се оттеглят от конфликта в Сирия, остават неясни.

Вчера президентът на САЩ обясни хода си с това, че терористичната организация “Ислямска държава” (ИДИЛ) е победена. Но само ден по-късно самият президент обори думите си:

“Русия, Иран, Сирия и много други не са доволни, че САЩ напускат, каквото и да говорят фалшивите новини, защото те ще трябва да борят ИДИЛ и другите, които те мразят без нас.”

Твърдението на Тръмп, че терористичната групировка е победена, още вчера бе оборено. ИДИЛ все още контролират територия в близост до границата с Ирак, потвърдиха вчера от Пентагона.

В серия от срещи и разговори през последните дни секретарят по отбрана Матис и други висши служители са се опитвали да разубедят Тръмп да предприема стъпката, тъй като тази значителна промяна в политиката по национална сигурност ще остави Сирия под външното влияние на Русия и Иран, съобщава New York Times.

Матис също така е против следващия план на Тръмп да изведе контингента на САЩ от Афганистан, който президентът иска да изпълни в идните месеци. Тръмп е наредил служителите му да излязат с план за оттеглянето на приблизително 7000 от 14’000 военни в страната, съобщава Washington Post.

Изненадващият ход на Тръмп в Сирия – случил се на същия ден, в който администрацията му свали санкциите над контролираните от руския олигарх Олег Дерипаска компании – продължава да повдига много въпроси. Още по-неясно остава бъдещето на националната сигурност в САЩ след оттеглянето Джеймс Матис – един от малкото уважавани от всички членове на администрацията на Тръмп.

Матис бе известен с прякора си Бясното куче и както мнозина отбелязаха: Това е моментът, в който Бясното куче реши да се оттегли, защото нещата са твърде ненормални дори за него.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.