Осигурените българи могат да ползват болнични за карантина

Осигурените българи могат да ползват болнични за карантина

SHARE

Председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обяви, че здравноосигурените български граждани могат да ползват болничен, ако се налага да останат под карантина заради новия коронавирус.

От БСП поискаха държавата да поеме разходите за обезщетения на хората, които са под домашна карантина. Корнелия Нинова коментира указанията на здравния министър Кирил Ананиев към онези, които спазват т. нар. доброволна карантина и които следва да ползват платен или неплатен отпуск:„Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса, но това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна, да го наречем карантина, въпреки че няма такова понятие, но указанията към тях да ползват платен отпуск или, ако нямат такъв, неплатен, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора“

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват Министерството на здравеопазването да даде ясно разписани инструкции или заповед как да реагират личните лекари, ако пациент е без симптоми, но трябва да остане 14 дни под домашна карантина.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.