SHARE

Гражданите от ЕС, мигриращи към Великобритания, намаляват и вече са достигнали най-ниското ниво, отчетено от 2012 г. насам, сочат данните на Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

За сметка на това мигрантите от държави извън ЕС са рекордно много. От началото на годината до края на юни на Острова са пристигнали 248 000 души от трети страни, сравнено само със 74 000 души от ЕС.

Според последните данни на Националната статистическа служба нетната имиграция в страната (влизащите минус напускащите) за първите шест месеца на тази година наброява 74 000 души, съобщава “Евронюз”. За сравнение, през първите шест месеца на 2012 г., когато е предишният рекорд, в страната са пристигнали 65 000 души. През първото тримесечие на 2017 г. са пристигнали с 28% повече желаещи да се заселят във Великобритания.

“Тези най-нови статистически данни подчертават продължаващата тенденция на спад на нетната миграция от ЕС на фона на нарастващия недостиг на квалифицирани кадри на всички нива в Обединеното кралство”, коментира Матю Фел, директор в Конфедерацията на британската индустрия.

Анализът на различните сценарии за Brexit, публикуван от правителството в сряда, показва, че загубите за икономическия растеж ще се увеличат значително, ако нетната миграция от граждани на ЕС спадне до нула.

Данните показват нетен спад в имиграцията от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., чиито стотици хиляди граждани се преместиха във Великобритания през последното десетилетие.

Десетки хиляди имигранти обаче продължават да пристигат от най-бедните членове на ЕС – Румъния и България, чиито граждани могат да работят законно във Великобритания без ограничения от 2014 г. насам.

Реално обаче контролът на основната миграция – тази извън ЕС, винаги е била в ръцете на британското правителство.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за информиране на общността относно имиграцията. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.