Още 1500 свободни места в детските градини през август обеща Фандъкова

Още 1500 свободни места в детските градини през август обеща Фандъкова

SHARE

След второто класиране останаха около 2800 свободни места в детските градини в София. Част от тях са местата, които сме предвидили за децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

 

“Тези места не се заемат в голямата си степен. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват на територията на града”, посочи тя.
Фандъкова добави, че непрекъснато се увеличава броят на децата в София и “ако искаме да има повече места в детските градини, трябва да не спираме да строим”.

 

По тази причина тя е поискала допълнително финансиране от държавата, както и промени в наредбите на здравното и на регионалното министерство, за да може да се строи по-активно и да се насърчат инвеститори в тази дейност.

 

По думите на Фандъкова, ако се разчита само на съществуващата нормативна рамка, ще са необходими години за преодоляване на недостига в градините.

 

“С плановете, които имаме с районните кметове за тази и следващата година, ние изчерпваме терените, които са подходящи по сега действащото законодателство”, подчерта кметът. По изчисления на главния архитект на София в половината от детските градини можело да се изградят помещения за допълнителни групи.

Предвидени са 36 млн. лева за строителството на седем детски градини и четири училища. До седмица започва градежът на една в “Манастирски ливади” за осем групи, в Студентски град също ще се строи до месец. В район “Люлин” има готовност да се започне строителство на нова детска градина, изреди предстоящите обекти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.