Орбан, Салвини и Моравецки обсъждат “политически съюз на европейско ниво”

Орбан, Салвини и Моравецки обсъждат “политически съюз на европейско ниво”

SHARE

Унгарският премиер Виктор Орбан приема в Будапеща лидера на италианската крайнодясна партия “Лига” на Матео Салвини и полския премиер Матеуш Моравецки, който е сред водещите фигури на управляващата партия “Право и справедливост”, за да обсъдят “политически съюз на европейско ниво”. Миналия месец Орбан извади партията си ФИДЕС от Европейската народна партия.

Според унгарския премиер Виктор Орбан идеята за нова европейска десница е да приюти: “всички европейски граждани, които не искат мигранти и мултикултурализъм, които не са пристрастени към манията ЛГБТ, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет”, както написа той по-рано този месец.

Лидерът на италианската „Лига“ Матео Салвини обясни преди да отпътува за Будапеща, че темата на разговорите е рестарт на Европа след пандемията, както и създаването на “различна и истинска Европа”. По думите на Салвини обаче засега не става дума за “обща парламентарна група” на националистическите формации.

Бившият италиански вицепремиер отбелязва, че приоритетната му задача остава обединяването на всички дясноориентирани партии в ЕП. Или с други думи – сливането с групата “Идентичност и демокрация” в ЕП, в която членува „Лига“, с Европейските консерватори и реформисти, в които е полската “Право и справедливост”, за да се създаде втората по големина група в Европарламента.

В срещата по инициатива на Виктор Орбан участват управляващите партии в Унгария и Полша, известни с критичния тон срещу Брюксел и срещу задълбочаването на интеграцията в ЕС. Срещу Унгария и Полша ЕК започна наказателни процедури заради неспазване принципите на правовата държава.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.