Опасно мръсен въздух в София

Опасно мръсен въздух в София

SHARE

Въздухът в София е опасно мръсен, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в източните, северните, южните, централните и част от западните райони на града са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м. На места разликите са близо 4 пъти.

 

По данни на AirBG в “Овча купел”, “Красна поляна”, “Хладилника” и още няколко квартала въздухът е най-мръсен.

 

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени – за 24-часов период, и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб.м.

Средните стойности, публикувани от общината за днес, сочат, че замърсява на въздуха има в четири от петте станции на Министерството на околната среда – в “Павлово”, “Хиподрума”, “Надежда” и “Младост”. Единствено станцията в “Дружба” е близо до нормата. По данни от общината в “Павлово” въздухът е най-мръсен, като достига почти 150 микрограма на 1 куб.м.

Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въведе още от вчера безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG – в Търговище, Кюстендил, Велинград, Горна Оряховица, Троян и др.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.