ООН: Израелските селища остават незаконни и след решението на САЩ

ООН: Израелските селища остават незаконни и след решението на САЩ

SHARE

Организацията на обединените нации предупреди, че не признава правото на Израел да изгражда селища в окупирания Западен бряг и ще счита това за нарушение на международното право, предаде “Джерузалем пост”.

Така ООН коментира решението на Съединените щати от вчера да признаят селищата за законни. Промяната в десетилетната американска позиция, която според много експерти ще се отрази на плановете за мир, “не променя съществуващото международно право, нито интерпретацията му от Международния съд в Хага и Съвета за сигурност на ООН”, каза говорителят на ООН за правата на човека Рупърт Колвил. Подобна позиция по-рано изрази и Европейският съюз, очаквано Турция също нарече селищата “незаконни”.

В Израел има над 120 подобни селища и премиерът Бенямин Нетаняху обеща преди последните извънредни избори (чиято развръзка остава неизвестна, тъй като може да има и трети вот за годината, ако правителство не се състави до дни) да ги анексира. Според някои наблюдатели това би бил краят на надеждата на палестинците за решение на конфликта, включващо създаване на две държави.

САЩ, напротив, смятат, че признаването на реалностите на терен – в селищата живеят над 600 хил. души – ще ускори мира. На обратното мнение е Русия – външното ѝ министерство заяви днес, че е нанесен удар на “правната база” за уреждане на конфликта. Ведомството в Москва смята, че този ход може да доведе до ескалация на напрежението.

Настроенията в Израел

Позицията на Вашингтон е, че е абсурдна идеята за “правно решение” на израелско-палестинския въпрос. Според “Гардиън” в резултат от решението обаче в ултранационалистическите среди все повече се говори за възможността Израел да поеме пълен контрол върху селищата, макар подобна стъпка да би сложила край на всякакви надежди за създаване на палестинска държава.

Айелет Шакед, бивш министър на правосъдието, приветства решението на президента Доналд Тръмп и каза, че “еврейският народ има законовото и морално право да живее в древната си родина” и “е време да приложим суверенитета си към тези общности”. Основната заселническа организация също поиска от израелските власти да действат бързо.

За ООН израелските селища остават незаконни и след решението на САЩ.

Според Ханан Ашрауи от изпълнителната комисия на Организацията за освобождение на Палестина обаче САЩ не са в позиция да “пренаписват международното право”.

Някои изследователи разтълкуваха този ход на Тръмп като подарък за Нетаняху в труден момент, когато оставането му във властта далеч не е сигурно. Диана Буту, бивш съветник на палестинския президент Махмуд Абас, същевременно казва за “Гардиън”, че макар решението на Тръмп да е било “следващото в списъка с желанията на (премиера Бенямин) Нетаняху”, американската политика отдавна е вървяла в тази посока. “Въпросът не е само в Тръмп, колкото и лош да е той, колкото и ужасен президент да е”, казва тя.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.