ООН “чака с нетърпение” да работи с президента Байдън

ООН “чака с нетърпение” да работи с президента Байдън

SHARE

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън проведоха първия си телефонен разговор. В него двамата обсъдиха укрепването на сътрудничеството между Вашингтон и световната организация, се посочва в съобщението от пресслужбата на португалеца.

“Генералният секретар с удоволствие разговаря с новоизбрания президент Байдън, за да го поздрави лично. Той подчерта ключовата роля, която играе укрепването на тясното сътрудничество между САЩ и ООН”, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

От ООН отбелязват още, че Гутериш “очаква с нетърпение да работи заедно с новоизбрания президент и неговия екип за създаване на партньорства за справяне с много от важните предизвикателства, пред които е изправен светът днес, включително пандемията от коронавирус, изменението на климата, поддържането на мира и сигурността, защитата на човешките права и удовлетворяването на хуманитарни нужди”.

Същевременно представители на щаба на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че тази седмица ще представят “доказателства за нередности при гласуването на президентските избори в Невада”, съобщи пред “Фокс Нюз’ пресаташето на Белия дом Кейли Макенани.

“Щатът, който ще бъде наблюдаван отблизо тази седмица, е Невада – каза тя. – Съдът ни позволи да представим разкази на очевидци.”

Според Макенани показанията за предполагаемите нарушения, за които настояват привържениците на Тръмп, “ще бъдат изслушани в съда в Невада в сряда и четвъртък”.

По-рано бившият конгресмен от Републиканската партия Шарън Енгъл, с подкрепата на консервативната организация The Election Integrity Project, заведе дело в Невада за спиране на преброяването на гласовете на президентските избори в САЩ на фона на нередности при гласуването. Съдът отказа да изпълни това изискване. Миналата седмица Върховният съд на Невада, след консултация с кабинета на държавния секретар – републиканката Барбара Сегавске, потвърди победата в щата Джо Байдън.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.