SHARE

Между арабския свят и Европа, в близкоизточния врящ котел, в региона на вечни кръвопролития и високо напрежение, Ливан преживява тиха, дори неочаквана революция. Това е революцията на сценичното движение, на красотата на танца и изказването на послания без думи. Последното, което бихте свързали с Ливан, е съвременният танц. Само че именно оттам изгрява една от актуалните световни звезди в областта на изпълнителските изкуства – Омар Раджех.

Ливан се гордее със съжителството на религии и култури, с улиците в парижки стил и арабските пазари, с финикийското наследство и античния град Библос, с кедровите гори и вкусната храна. А Бейрут освен пресечна точка на древността и модерния живот, на Изтока и Запада, на стъклените кули и остатъците от сгради, поразени от военни шрапнели, е също средище на съвременното танцово изкуство. Бейрут не просто има фестивал и училище за съвременен танц, а впечатляващ хореограф, който не страни от политиката и не се страхува да отправя неудобни за статуквото послания.

Заслужава си да се запознаете с Омар Раджех.

Снимка: Shephan Floss/Minaret

Работата му отразява парещи конфликти и суровата реалност – от кървавата гражданска война в Ливан, през покушенията срещу журналисти и потъпкването на свободата на словото и демократичните права. Раджех е признат из цяла Европа, а през септември в Пловдив ще представи световна предпремиера на най-новия си спектакъл „#МИНАРЕ“.

Бунт срещу сриването на исторически забележителности и древни градове като сирийския Алепо, „#МИНАРЕ“ ще открие 11-ото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK в Пловдив. Българската публика ще има възможност да гледа постановката на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, само седмица преди световна й премиера на престижния фестивал Romaeuropa в Рим.

Омар Раджех е хореограф, танцьор и директор на компанията Maqamat Dance Theatre, която основава през 2002 година. Завършил е театрално и танцово изкуство в университети в Ливан и Англия (Университета на Съри). Автор е на 15 спектакъла, представяни из цяла Европа и Арабския регион.

Наричат го „бащата на съвременния танц в Ливан“.

Снимка: Shephan Floss/Minaret

Той е сред малцината танцови артисти от Близкия изток, получаващи подкрепа и копродуцирани от европейски културни институции, с пъстра трупа от артисти от целия регион. Раджех е основател на BIPOD – ежегоден танцов фестивал в Бейрут, който представя творби на местни и чуждестранни танцови компании, а отскоро и на TAKWEEN – Училище за съвременен танц в Бейрут.

Влиянието му е огромно в целия регион. През 2015 година той е поканен да създаде спектакъл за независимата съвременна танцова трупа в Техеран – MaHa Group. Това е своеобразен пробив за консервативната Иранска ислямска република, където съвременният танц е забранен със закон. Резултатът е Zaafaran – спектакъл за саможертвата, който се играе върху персийски килим.

Може би най-известната постановка на Раджех се нарича BEYTNA – това е пир на сетивата в буквален и преносен смисъл. Омар Раджех и още трима хореографи от различни континенти танцуват, разговарят и се забавляват, докато собствената му майка приготвя вкусни гозби от свежи зеленчуци и подправки, салати и сладки арабски десерти за публиката.

Храната – и за тялото, и за душата – е свързана с гостоприемството, представлява покана за дома на Другия, а готвенето е акт на сближение между хората, независимо че идват от толкова различни държави и култури. Понякога една обикновена вечеря може да сложи началото на необикновено приятелство както на професионалното поприще, така и в живота.

Неслучайно BEYTNA може да се преведе като „нашия дом“, чиято обединяваща фигура е майката. В нейната кухня ножовете се вдигат не за да нараняват хората, а за да подхранват близостта между тях. Събирайки танцови артисти и от цял свят и музиканти от региона, спектакълът е копродукция на Omar Rajeh / Maqamat Theatre Dance и BIPOD с някои от най-известните европейски театри – Tanzquartier във Виена, Les Théâtres de la Ville в Люксембург и Пфалцбау Театър – Лудвигсхафен. Това е само един от примерите за високата международна оценка, която Раджех получава.

„#МИНАРЕ“, спектакълът, който ще видим в Пловдив, е съпротивителна реакция срещу унищожението на перлата Алепо. Белият град, един от най-древните населени места в света, загуби в сирийската война прочутото си минаре на 1000 години. Днес е Алепо , а утре? Можем ли да спрем войната? Зависи ли нещо от нас? Какво може да направим? Раджех поставя въпроса за личната отговорност, за това да не си заравяш главата в пясъка, когато хора, градове и цивилизации биват елиминирани. Въпросите отново са поставени ребром – пред очите на всички, които искат да потърсят отговорите за себе си.

Гледайте #МИНАРЕ на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив. Билети за спектакъла може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на Easypay. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства и е  част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Снимка: Shephan Floss/Minaret
Снимка: Shephan Floss/Minaret
Снимка: Shephan Floss/Minaret
Снимка: Shephan Floss/Minaret
Снимка: Shephan Floss/Minaret
Снимка: Shephan Floss/Minaret
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.