SHARE

ОБНОВЛЕНИЕ: Поне 74 са жертвите като над 700 оцелили са били спасени, след като са успели да се хвърлят в морето, хванати в огнения капан в курорта Мати

В понеделник властите призоваха гражданите да изоставят домовете си, тъй като силният вятър разнася пожара към жилищните зони. Затворена е също така една от основните магистрали.

Valerie Gache/AFP

Гръцкото правителство помоли за международна помощ. Понастоящем  се извършва спаситела операция за 10 туристи, които са избягали от един от пожарите в лодка, съобщава BBC.

“Правим всичко човешки възможно да го овладеем”, заяви премиертът Алексис Ципрас, който прекрати официалната си визита в Босна и Херцеговина.

Valerie Gache/AFP

Пожарникарите описват ситуацията като “изключително сложна”. Повечето жертви са били в капан, когато пожарът е стигнал до морския курорт Мати, на 40 км от Атина, и са починали в домовете или колите си.

Над 104 души са ранени, от които 11 сериозни, като сред тях са 16 деца, съобщава BBC.

Някои са успели да се спасят, като в капана на огъня са се хвърлили в морето.

Valerie Gache/AFP

“Слава Богу, морето бе там и се хвърлихме в него, защото пламъците ни гониха чак до водата. Гърбовете ни започнаха да горят и се хвърлихме във водата… Казах си, Боже, трябва да сме бързи, за да се спасим”, споделя Костас Лаганос от курорта Мати.

Angelos Tzortzinis/AFP
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.