Очаква се днес Турция да реши статута на храма “Света София”

Очаква се днес Турция да реши статута на храма “Света София”

SHARE

Днес се очаква решение на върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) по въпроса за статута на храма-музей „Света София“. Ако решението за обявяването на „Св. София“ за музей бъде отменено и бъде върнат статутът ѝ на джамия, най-вероятно тя ще бъде отворена за молитви на 15 юли.

Вестник „Хюррийет”, съобщи, че на заседание на ръководството на управляващата партия президентът Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че туристите ще могат да посещават безплатно „Света София”, ако тя стане джамия, по подобие на т. нар. „Синя джамия“.

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Турция да запази статута на „Св. София“ като музей. Тази позиция беше изразена от Държавния департамент и на 10 юни. От своя страна говорителят на турското външно министерство Хами Аксой отговори на американския първи дипломат, че „никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон“.

Руската православна църква също изрази неодобрението за идеята за промяна на статута на историческата забележителност. „Всякакви опити за промяна на статута на храма „Св. София“, който понастоящем е музей, ще доведат до изменение и нарушение на крехкия междуконфесионален и междурелигиозен баланс, който се е създал“.

Вселенският патриарх Вартоломей изрази мнение, че евентуално превръщане на „Св. София“ в джамия крие риск християните да се настроят срещу мюсюлманите. Той настоя за запазване на нейния „глобален характер „ и подчерта, че в момента е необходимо единство на хората.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.