Обвинителният акт срещу Бобокови е в съда

Обвинителният акт срещу Бобокови е в съда

SHARE

Осем месеца след арестите заради аферата с опасните отпадъци делото срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души вече е в съда.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд и предстои насрочване на разпоредително заседание.

Според обвинителния акт петима от шестимата обвиняеми в продължение на пет години са действали като престъпна група за незаконно управление и превоз на отпадъци. За ръководители са посочени Атанас Бобоков и Красимир Живков.

Бобоков има обвинение и за неплатени данъци, а Живков и за престъпление против народното здраве и околната среда в съучастие с Васил Коцев. Последният, се твърди по делото, бил  известен като „сина на Живков“. Пламен Бобоков е обвинен само за участие в престъпната група. Сред пратените на съд е и жена, обвинена само за документно престъпление.

От прокуратурата напомнят, че в рамките на разследването са локализирани землища около София, Червен бряг, Плевен и Лом със закопани  общо 16 756 тона отпадъци – повече от половината опасни.

За престъпленията срещу околната среда Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години и глоба от 15 000 до 50 000 лева.

В съда са внесени 546 тома материали по делото и множество доказателства. Освен на тях, спецобвинението ще разчита и на показанията на трима от първоначално обвинените за аферата с опасния боклук, които получиха условни присъди след като се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата.

При  обиските в началото на юни разследващите попаднаха на мобилните устройства на Пламен Бобоков и обявиха, че са открили данни за търговия с влияние. И го обвиниха заедно с президентския секретар Пламен Узунов.

Заради намерени в дома му 50 броя върхове на стрели и копия от желязо Пламен Бобоков стана и подсъдим по дело в Русенския окръжен съд.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.