SHARE

Русия продължава да се меси в американските избори, стана ясно от ново обвинение, повдигнато от Департамента по правосъдие днес срещу Елена Кушаянова – служител на тролската фабрика на ул. “Савушкина” в Санкт Петербург, ръководена от “готвача на Путин” Евгений Пригожин.

Нейният случай е бил прехвърлен на общата прокуратура от специалния прокурор Робърт Мълър, водещ разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. От обвинителния акт става ясно, че Кушаянова е имала роля в операциите на Русия както през 2016 г., така и на настоящите избори за Конгрес през 2018 г.

Въпросната мащабна операция на Русия за пропагандна кампания се нарича “проектът Лакта”, който включва множество компоненти, някои насочени към руска аудитория, други, целещи се към САЩ, членки на Европейския съюз, Украйна и други, обяви Департаментът по правосъдие.

Кушаянова е управлявала финансите на проекта Лакта, включително мероприятия, реклами в социалните мрежи, регистрация на домейни, закупуване на прокси сървъри и “промотиране на постове в социалните мрежи”.

Между януари 2016 и юни 2018 г. проектът Лакта е разполагал с бюджет, по-голям от $35 млн. и само част от тези средства са били насочени към Съединените щати. Само между януари и юни 2018 г. проектът Лакта се е равнявал на $10 млн.

“Тези дела служат да напомнят на всички американци: Външните ни съперници продължават с усилията си да се намесят в демокрацията ни, посявайки социално и политическо разделение, разпространявайки недоверие в политическата система и даващи подкрепа или противопоставящи се на определени политически кандидати”, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

“Взимаме всички заплахи към демокрацията ни изключително сериозно и сме решени с партньорите ни да разпознаваме и спираме тези незаконни операции за влияние. Заедно трябва да бъдем бдителни и решително, за да съхраним демократичните ни инстируции и доверието в изборния процес.”

Съзаклятниците са използвали социалните мрежи и други интернет платформи, за да нагнетят всякакви противоречиви обществени дебати – вкл. имиграцията, контрола на оръжия, флага на Конфедерацията, расови, ЛГБТ и феминистки каузи и т.н. Членовете на конспирацията са се възползвали от определени събития в САЩ, включително терористичните атентати, масовите убийства и полицейското насилие срещу чернокожи.

Разследващите изразяват специална благодарност на частни компании като Facebook и Twitter за сътрудничеството им.

Подробности очаквайте утре в “Терминал 3” . 

Обвинителния акт можете да прочетете тук. 

Резюме в пресрелийса на Департамента по правосъдие тук. 

За обвинението на специалния прокурор Робърт Мълър към тролската фабрика на ул. “Савушкина”, Евгений Пригожин и намесата им в изборите през 2016 г. четете тук. 

SHARE