SHARE

Групата в ЕП #Обнови Европа (бившата АЛДЕ) единодушно прие предложение за гласуване срещу кандидатите за председатели и зам.-председатели на парламентарни комисии в ЕП на управляващите партии в Унгария и Полша – ФИДЕС и “Право и справедливост”. Предишният европарламент прие резолюции и за Полша, и за Унгария, с които стартира процедурата по член 7 срещу двете правителства, които очевидно нарушават европейските ценности.

Председателят на “Обнови Европа” Дачиан Чолош каза: „Обнови Европа” се основава на ценности, подкрепящи демокрацията и върховенството на закона. Няма да гласуваме кандидати за председатели на комисии или заместник-председатели, които са от управляващите партии от държави, които са обект на процедура по член 7. “Обнови Европа” препоръчва на ЕНП и “Европейските консерватори и реформисти” да предложат по-подходящи кандидати, които да зачитат нашите общи европейски ценности.“

Да припомним, че преди дни Чолош заяви, че ще се търсят допирни точки за съвместна работа със зелените и социалистите в новия Европарламент, което означава създаването на доста влиятелна група.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.