SHARE

Последните събития в Сирия за пореден път ни направиха свидетели на мащабната проруска пропаганда в страната ни.

Видяхме как вече без дори “друга гледна точка” ексклузивно в национален ефир се появяват проруски говорители и разпространяват всякакви невероятни притчи – от това как всеки момент ще настъпи “Трета световна”, през това как силите на Асад и Путин свалили почти всички американски ракети (странно как всички мишени на атаката са унищожени тогава) до загинали цивилни и едва ли не пъклени планове на Запада да се намеси във вътрешната политика на проспериращата сирийска държава.

Tезите, разбира се, нямат общо с действителността, но оказа се феноменът не е само роден. Пентагонът отчете 2000% увеличение на руската тролска активност.

Гражданската война в Сирия, започнала след надигането на сирийските граждани срещу режима на Асад още в далечната 2011 г., е конфликт, в който най-малко участие заемат западните страни.

Нещо повече – през целия този период основните критики, отвъд крайнолевите редици, са именно, че Западът не прави достатъчно, за да възпре избиването на сирийския народ от Асад. 

За да потуши бунта, режимът на Асад използва химически оръжия от 2013 г. насам по официални данни на ООН, проведени след международни разследвания.

Като изключим военен контингент на САЩ от 2000 души, чиято основна задача е да се справи с терористичната организация ДАЕШ – основното участие на Запада в конфликта е с ракетни удари, голяма част от които отново са насочени срещу терористи, а не срещу режима на Асад.

Въпреки това сирийският диктатор дълги години не може да се справи с бунтовниците, прибягва до използването на смъртоносен газ и потърси подкрепа от Иран и Русия.

Целта на ракетните атаки е основно да се даде ясен знак на Башар Асад и Русия, че използването на химическо оръжие няма да остане безнаказано и основни мишени на ракетните удари бяха именно химически лаборатории и хранилища.

Що се отнася до истерията с “Трета световна”, то такава не настъпи, а това е пореден опит на Русия да контролира чрез страх собственото си население, както и да посее съмнение сред съюзните натовски държави, че е добре да са във военен съюз.

Истината е, че не просто заплахите за “Трета световна” не се сбъдват вече поредна година, в която руската пропагандна машина ги тръби, но ако има страна агресор, която е окупирала територии на съседни държави, извършва хакерски атаки, намесва се в чужди избори и е изградила пропагандна машина за посяване на страх и разделение – това е Русия.

И подобно на санкциите и отзоваването на дипломати – всеки път, когато на Русия и бъде поискана сметка за безотговорно поведение – като подкрепата на диктатор, използващ оръжие за масово изтребление срещу невинни цивилни на собствения му народ – тя отговаря с това, че другите са й виновни.

И, разбира се, освен пропагандата по телевизора не може да се пропусне и позицията на българското правителство, което не използва думата “подкрепям” нито веднъж след ракетните атаки на САЩ, Франция и Британия.

„Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.”

По подобен начин българското правителство двояко изрази “солидарност” с Британия след химическата атака в Солзбъри, за която е обвинена Русия, но отказа да отзове руски дипломати.

Дори след като независимото международно разследване потвърди заключенията на Британия – България отново мълчи и отказва да отзове български дипломати.

И, разбира се, всички приказки за “миротворчество” и страх от “Трета световна” целят да размият основната тема.

Свидетелите сме на жестоки, нечовешки престъпления, които застрашават живота на гражданите далеч повече от всичко останало, както доказа отравянето на сем. Скрипал и още 20 минувачи на европейска земя.

Тези престъпления трябва да бъдат осъдени и с тях да се отнесем с цялата строгост, за да е ясно, че те са недопустими.

Карикатура: Patrick Blower/Political Cartoon Gallery in Putney

SHARE