“Обединение на свободните адвокати” иска от президента да върне избора на Гешев

“Обединение на свободните адвокати” иска от президента да върне избора на Гешев

SHARE

Упражнявайки конституционното си правомощие да върнете предложението за избор на главен прокурор на Висшия съдебен съвет, ще дадете ясен знак, че сте на страната на българските граждани. Това се казва в позиция на “Обединение на свободните адвокати”, изпратено до държавния глава и медиите. Призив за неподписване на указа за назначението на Иван Гешев дойде и от Съюза на съдиите.

От прессекретариата на президента обявиха, че той ще обяви позицията си по казуса по-късно днес. Адвокатите посочват, че фигурата на главния прокурор е останала безконтролна и всевластна и затова процедурата по нейният избор трябва да се извършва изключително внимателно и прецизно, при максимално широко обществено обсъждане и подкрепа.

Те са на мнение, че е недопустимо изборът да се направи без състезание между няколко кандидати на полето на идеите за бъдещето на прокуратурата.

Адвокатите смятат също, че не е приемливо за главен прокурор да се избере човек, който публично обяви, че не е привърженик на разделението на властите, и представи адвокатите като търговци на право, които за пари биха защитавали всякаква кауза или позиция.

“Обръщаме се към вас с апела да сторите нужното, така че да се даде възможност за истински избор, проведен при широко обществено обсъждане и завършил не с обществено разделение, а с повишаване авторитета на държавното обвинение сред българските граждани”, се казва още в позицията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.