SHARE

Една чисто криминална история в няколко действия.

7 март 2018 г. 

В Националната служба за охрана Румен Радев в присъствието на секретари и съветници от администрацията на президента представя новоназначения началник на НСО ген.-майор Данчо Дяков.

Горе-долу по това време:

На официално посещение в София по покана на президента Радев пристига държавният глава на една държава, която не е член на Европейския съюз. В правителствения ВИП на летище София Никола Николов – началник на сектор в отдел 4 на НСО, обяснява на аташето в посолството на тази държава у нас, че охраната и транспортът на делегацията й струват пари.

След отпътуването на делегацията: 

Началникът на сектора получава от въпросното посолство сумата от 20 000 евро. Раздава в пликове на част от ангажираните в мероприятията служители суми по 1000 евро на охранител и по 500 евро на шофьор. Остатъкът от парите прибира за себе си. Само че се появява проблем! Част от служителите, неполучили нищо от тези пари, споделят за действията на началник-сектора със свои колеги.

Ден по-късно:

Случаят е докладван на новия началник на НСО ген.-майор Данчо Дяков.

Какви са решенията и действията на новия началник на НСО по този случай?

Предполагате, че е назначена проверка, че е сезирана компетентната Военноокръжна прокуратура, че началник-секторът е освободен от служба в НСО или поне отстранен до изясняване на всички обстоятелства, а сумата е иззета като доказателство. Вероятно предполагате и че са поднесени извинения за скандала на държавата, държавния глава или на дипломатическият служител, който е бил принуден да “снесе” този рекет? Нищо подобно. Просто Никола Николов е преназначен за шеф-група в същия сектор, чийто началник сам е бил. А официалната причина за преназначаването е “липса на образователен ценз за заеманата длъжност”.

Източници на “Терминал 3” твърдят, че това е практика при осигуряване посещението у нас на високопоставени делегации от страни от Близкия изток, Китай и Африка – НСО събира пари от тях, за да “изпълнява функциите си”. Дейност, добре платена априори от българската държава, всъщност от данъкоплатците.

Бездействието на началника на НСО Дяков и липсата на реакция от неговия принципал – президентът на България Румен Радев – говорят сами по себе си.

Остава най-важният въпрос: ами ако някоя друга държава, служба или “заинтересовани страни” платят повече за уж случаен инцидент с някоя чужда делегация?

За доверието на западните служби в българската НСО само може да предполагаме. Шенген е все по-близо, нали? Точно колкото корупцията и престъпленията са все повече под носа на първите хора в държавата. Буквално.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.