Новото мнозинство демонстрира сила и провали кворума

Новото мнозинство демонстрира сила и провали кворума

SHARE

Новоофирмилото се опозиционно мнозинство в Народното събрание между ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” бойкотира предвидения в програмата за сряда избор на нов парламентарен председател. Нито един от депутатите в групите на четирите партии не се регистрира в началото на заседанието.

Временният председател Мирослав Иванов (“Продължаваме промяната”) обяви две последователни почивки в опит да даде възможност за събиране на кворум, но и при трите поредни регистрации резултатът беше един и същ – 115 народни представители при минимално необходими 121. Това е сборът от депутати на трите партии, които все още подкрепят правителството на Кирил Петков – “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”.

Народното събрание остана без титулярен председател, след като опозицията се обедини миналата седмица около искане за временното отстраняване на Никола Минчев. Поводът за свалянето му от поста стана фактът, че той не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана преди седмица. Тогава тя каза пред депутатите, че премиерът е поемал ангажимент пред Брюксел за по-бързо вдигане на българското вето над европреговорите на Северна Македония.

До отстраняването на Минчев се стигна, след като лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващата коалиция под претекст, че Петков е водил двойнствена външна политика по темата за евроинтеграцията на Скопие. Оттогава депутатите от ИТН гласуват заедно с колегите си от опозицията.

Така се оформи и новото опозиционно мнозинство в парламента, което подкрепи внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета. Дебатите по него приключиха във вторник вечерта, а гласуването предстои в 19.10 часа в сряда.

Преминаването на партията на Трифонов в опозиция провокира серия от демонстрации в подкрепа на правителството. Срещу тях преди ден бяха противопоставен антиправителствен протест, на която последователно се появиха лидерите на извънпарламентарната ВМРО и опозиционните ДПС и “Възраждане”.

Засега не е ясно кои ще бъдат кандидатите за парламентарен председател на мястото на Минчев. Първоначално се появи информация, че ИТН ще издигне депутатката си Ива Митева, която оглавяваше Народното събрание в предишните му два кратки мандата, но самата тя публично отказа да бъде номинирана. От ПП пък съобщиха, че няма да имат свой кандидат, за да остави възможност на “новата управляваща коалиция” да направи този избор.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.