SHARE

Господин Президент,

Пишем Ви, защото за разлика от немалка част от мислещите хора в тази държава все още не сме напълно убедени, че сте руски агент. Подобни подозрения няма как да Ви изненадват.

Как можем иначе да обясним, че един главнокомандващ на НАТОвска армия (при това сам генерал) подтиква генералитета към неподчинение?

Как можем да обясним позицията Ви, че високите цени на енергията у нас са резултат на това, че Европа ни пречи да купуваме руски газ, при положение че съвсем официално Русия е монополист на енергийния ни пазар?

Защо един български президент би се обградил с хора, известни с острите си антиевропейски виждания и конспиративно мислене?

Признайте, във време, в което сериозни лица имат сериозни основания да подозират, че президентът на САЩ е зависим от Русия, какво остава за български президент с, меко казано, неубедително геополитическо поведение?

Разбира се, че не е изключено просто да играете за руския отбор и да сте част от целия опит евроатлантическата ни ориентация да бъде демонтирана, парче по парче, докато така наречените братушки не намерят нов повод да ни “освободят”. Ако е такъв случаят, не си губете времето да дочитате, има работа да се върши- 75-те процента про-европейски настроени българи няма ей така от само себе си да зарежат здравия разум, икономически интерес и морал.

Но съществува и друг вариант: да си вярвате повече от необходимото. Да мислите, че раздавайки символични въздушни целувки в посока Москва, е застраховка пред мощните лобита у нас, която ще Ви даде поле за сериозно политическо действие. Ще възразите, че нямате амбиции отвъд президентството. “Не се правете, г-н Радев, не се правете.” Всеки обитател на “Дондуков” 2 в един момент се е изкушавал да вземе повече власт. И никой не е успял. Историята е строг, но кадърен учител.

Та ако си мислите, че играете някакъв много умен шах, давайки знаци на руснаците, че сте с тях, докато междувременно кроите съвсем други неща, според нас имате проблем. Няма да ги надхтрите. Вие сте в политиката от вчера, а руската държава е в бизнеса с лъжите и манипулациите от векове.

Москва не вярва на думи. Ако им играете по свирката, рано или късно ще Ви се наложи да покажете на дело що е то българо-съветска дружба. Тогава какво правим?

Вероятно, г-н Президент, вярвате на съветниците си, че популярността Ви се дължи на проруските Ви позиции. Лъжат ви.

Първо, редица сериозни изследвания показват, че българската русофилия е предимно трапезна. Хубаво е да се оплачем от днешния ден и да поговорим за необятните съветски пазари (не забравяйте че руската икономика е с размер почти колкото италианската). Да възхвалим голямата руска душа. Но в крайна сметка народът не е никак прост и няма никакво желание да реже клона, на който седи. Ракията си е ракия, но внуците растат в Европа. От Европа идват и капиталите. Прагматизмът е грозноват, но верен часовник.

Второ, преди Вас всеки български президент е бил доста популярен. С изключение на г-н Плевнелиев, смазан от медиите на Пеевски. Лесно е да те харесват, когато нямаш реална власт. Така че не сте в уникално изгодна позиция. Реализмът е сприхав, но разумен съветник.

Трето, народът Ви харесва, или поне толерира, защото за разлика от много други политически лица не сте простак. Говорите човешки и нямате вид на корумпиран човек. Генерал, ама все пак малко от народа. Възпитан. Умерен. На тоя тежък български фон не е малко.

Ето къде е проблемът обаче, г-н Президент. Моралният релативизъм убива хора и държави. Ако мислите, че може да залъгвате руснаците, а тайно да работите за справедлива европейска България, мислите грешно. Щетите, които нестабилните Ви геополотически залитания правят, са вече реални. Липсата на твърда позиция е позиция.

Или искате България да е справедлива и свободна, или искате АЕЦ “Белене” и “Южен поток”. Защото свободата е право на избор, изисква липса на енергийни, медийни и други монополи. Или искате силна българска армия в рамките на най-мощния военен съюз в историята на света, или лековато ще подкопавате морала на войската и ще търсите начин да запазите зависимостта от руска техника и идеология. В крайна сметка или уважавате всеки български гражданин, включително двата милиона извън страната (впрочем почти всичките живеещи на Запад), или ще създавате радост на една малка, агресивно антиевропейска група хора, свързана с партията, която Ви издигна.

Лошата новина, която Ви носим, е, че средно положение няма. Добрата е, че положената от Вас клетва и Конституцията дават ясни предписания.

Работата Ви изглежда много трудна, г-н Радев. За Нова година Ви желаем да съберете сили и да направите своя морален избор. Вие имате власт и влияние и ако пожелаете, можете да бъдете президент на европейска България. Да бъдете патриот, който оценява, че бъдещето ни е в общия европейски дом и че сигурността ни зависи от това да сме лоялен партньор на НАТО. Да дадете надежда и сила на поуморения български народ. Да му предложите реалистична визия, която ще му позволи да гледа внучетата си не само през скайп. Да дадете посока на младите българи, които копнеят да живеят в един отворен, икономически активен и бърз свят, в XXI век.

Уверяваме Ви, че се живее много по-лесно, когато човек е направил своя избор.