Новите бронирани машини за пехотата може да струват много повече от 1.46...

Новите бронирани машини за пехотата може да струват много повече от 1.46 млрд. лв.

SHARE

Новите бронирани машини за пехотата, които правителството е на път да купи, може да струват повече от одобрената от парламента сума от 1.46 млрд. лева. Това са очакванията на депутати от ресорната парламентарна комисия, както и сред фирмите участващи в търга за доставка. До 16 декември 4-те селектирани до тук фирми трябва да подадат офертите си. От тях ще бъдат избрани две и след изпитания и стрелби ще бъде избран доставчикът. Процедурата е за покупка на 150 бронирани машини за пехотата, пълно въоръжение и екипировка към тях. От тях 90 ще са бойни машини, а 60 – спомагателни.

Очакванията в парламента са първо да бъде върнат за корекция на цените във възходяща посока проектът за строеж на два бойни кораба, който сега е на стойност 820 млн. лв. без ДДС. Три фирми подадоха оферти още през пролетта, но до ден днешен няма обявен победител.

Това се случи и при покупката на Ф-16. Сумата за покупка на 8 самолета в одобрения от парламента проект беше 1,5 млрд. лв. и то на изплащане, а в крайна сметка бяха преведени 1,2 млрд. долара.

До две седмици военните трябва да изберат машини от 4 достигнали до този етап производители – ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцария).

За фаворит, на този етап се смята машината PIRANHA IFV на GDELS. В петък стана ясно, че GDELS ще участват в търга заедно с израелската държавна оръжейна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. Rafael произвежда куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и други. От “купола”, въоръжението и цялостната система зависи голяма част от цената на машините.

 

Представители на Рафаел, също допускат, че сумата за машините може да бъде увеличена. Полковник Моше Елазар, директор Сухопътни и Военноморски сили на Rafael уточни, че не може да говори от името на GDELS. “От наша страна ние направихме всичко възможно за да влезем в бюджета. Ние нямам видимост върху целия проект и бюджета му, а само върху нашата част от проекта”, каза Елазар. Изар Сахар мисли, че в края на краищата цената ще се доближи до изискванията на армията. “Ако ние изстискаме малко и другата част изстиска малко ще се стигне до съгласие. Трябва да се намери решение между GDELS, Rafael и правителството.” “Вярвам, че сме на правилният път и ще има добра воля и от двете страни”, добави полковник Елазар. Той изтъкна, че компанията му предлага цялостни решения, а ракетите Spike са на въоръжение в 34 страни, 20 от които са в НАТО и Европа. Компанията наскоро е подписала договор за доставка с Германия за 11520 ракети Spike

“Не идваме да продаваме, идваме да оставим своя отпечатък. Във всички страни оставаме наследство в индустрията. Ние предлагаме система на системите”, каза полковник Елазар. Той допусна възможността и други производители на бронирани машини да предложат в търга Spike.

Полковник Елазар смята, че изискванията към въоръжението, заложени в търга от специалистите на Министерството на отбраната са на много високо ниво. “Те са доведени до върха и така трябва да бъде, тъй като тези изделия ще се ползват 40 г. Когато анализирахме изискванията и се опитахме да им отговорим, понякога ни беше трудно. Не са направени компромиси в нищо. Нашите уважения”, каза той.

Aко компанията бъде избрана да участва в търга възнамерява да включи български компании в производството повече от 20% от обема на работите, каквото е изискването и почти са завършени разговорите с български 4 компании. “Ние не спираме до тук, искаме не само да се свърши работата, а искаме тук да остане познание, инженери, инструктори”, каза полковник Елазар. “Голяма част от производството, като комуникациите, финалното асамблиране ще се прави в България. Най-важното е, че доживотната поддръжка ще се прави в България”, добави Сахер.

Бащата на полковник Моше Елазар е роден в България, той е израснал с изториите за спасяването на българските евреи и голяма част от родата му говори български.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.