SHARE

Полша – под заплаха да й бъде отнет гласът в Съвета на ЕС за нарушение на върховенството на правото – реши да смени своя премиер. Или по-точно истинският лидер на страната Ярослав Качински реши да замени силно критикуваната Беата Шидло с по-одобряваният от ЕС Матеуш Моравецки.

Още веднага се разбра, че промяната е козметична – и промени в решимостта на управляващите да проведат съдебна чистка няма да има. Но вече започва да изглежда и че козметичните промени не са били особено плодотворни.

Първо бе приет закон, който налага забрана за критика и асоцииране на Полша с Холокоста, а вчера новият премиер заяви по повод закона, че евреи също са били сред причинителите на Холокостта:

“Изключително важно е е първо да разберем, че, разбира се, няма да има наказания, ако кажеш, че е имало виновни поляци – както има виновни евреи, виновни руснаци и украинци… не са само немци виновниците.”

Израелският премиер Нетаняху побърза да осъди коментара като “безобразие” и крикува Моравецки за “неспособността му да разбере историята и липсата на чувствителност към трагедията на нашия народ”.

Последва обрисуването на полското посолство в Тел Авив със свастики и дори бе написаната думата “убийци”.

Въпросният закон, приет в Полша, осъжда всеки, който обвини полската нация или държава, че е отговорна или съучастна в нацисткия режим.

Макар по време на Третия райх Полша като държава да не сътрудничи на нацистите, то поляци както са подпомагали, така и са били съучастници на режима.

Повече от половин век след събитията, разбира се, това е въпрос за историци, а не политици. Но освен пренаписване на историята прозира истинската цел на националистическото правителство на Полша – да създаде поредния скандал, да раздели собственото си общество и да се постави в центъра на събитията, за да прикрие всичките си останали проблеми. Вчера врагът бе лошият Брюксел, днес са евреите, утре навярно отново ще е Брюксел.

От Световния еврейски конгрес осъдиха думите на премиера като “нищо по-малко от опит да се пренапише историята, който напомня на най-ужасните форми на антисемитизъм”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.