Новият пилотиран руски космически кораб Орел се оказа твърде тежък, за да...

Новият пилотиран руски космически кораб Орел се оказа твърде тежък, за да лети до Луната

SHARE

макет на “Орел”

Новият пилотиран космически кораб на Русия “Орел” (доскоро известен като “Федерация”) се оказа твърде тежък, за да е в състояние да лети до Луната. Това бе съобщено вчера на страницата на РИА Новости.

Според материал, публикуван на сайта на Ракетно-космическата корпорация “Енергия” (разработчика на кораба), “Орел” превишава масата си с 2.3 тона спрямо зададеното ограничение.

Практически всички корабни системи са превишили ограничението. Кабелите се оказват по-тежки с 201 килограма, животоподдържащата система – с 107 килограма, системата за скачване – с 90 килограма. И така, ако не бъдат взети мерки, окончателното тегло на кораба ще е 22 тона и 343 килограма. А ограничението, за да може да бъде изстрелян до Луната, е 19 тона и 848 килограма.

В тази връзка РКК “Енергия” е предприела мерки, за да може общата маса да се смъкне до 21 тона и 200 килограма. Ако не се смъкне, превишението няма да е фатално за първите мисии до околоземна орбита. Ракетата-носител “Ангара А-5П” би следвало да е в състояние да изпрати “Орел” до Международната космическа станция.

Но мисиите до Луната няма да са възможни, ако “Орел” е толкова тежък.

РИА Новости напомня, че корабът трябваше да излети за пръв път в безпилотен режим през 2015-та година, а пилотираният дебют бе предвиден за 2018-та. Но през изминалите години плановете бяха преформулирани многократно и при всяка преформулировка бяха натрупвани нови отлагания. Сега първият безпилотен полет се планира за 2023-та година, първият пилотиран – за 2025-та. Мисиите до Луната трябва да са реалност през 2029-та.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.