SHARE

„Съглашателството не е престъпление, но това няма значение, защото нямаше Никакво Съглашетелство (освен от Покварената Хилъри и демократите)“ [sic], написа президентът на САЩ днес.

„Клиентът ми не го е направил, но дори да го е направил, не е престъпление“, заяви вчера няколко пъти адвокатът на президента Руди Джулиани.

Вчера Доналд Тръмп и екипът му внезапно смениха стратегията по повод разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. От нямаше никакво сътрудничество вече се прави опит то да се представи като легално деяние.(Разбира се, съществува престъпление конспирация срещу Съединените щати, в което специалният прокурор Робърт Мълър вече обвини множество руски агенти, а зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп Рик Гейтс се призна за виновен.)

Освен него Руди Джулиани вчера побърза да признава в ефир, че освен срещата на сина, зетя и мениджъра на кампанията на Тръмп с руски агенти е имало и предходни срещи, но на тях клиентът му – президентът – не е пресъствал. Проблемът е, че никой не знаеше за предходни срещи и никой не го бе питал.

Отпадна също така и редовното оправдание, че срещата с руски агенти е била разговор за “осиновяването на рускинчета” (най-евфемистичният начин да се каже, че американските санкции доведоха до насрещни руски санкции за осиновяването на деца). Вече Джулиани определя прословутата среща между Тръмп-мл., Джаред Къшнър и Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая като “руската транзакция”.

Внезапната паника идва, след като стана ясно, че личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен е готов да си сътрудничи с властите, а на 13 юли специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките между Доналд Тръмп и Русия, повдигна обвинения на 12 офицери на руските служби ГРУ, които са ръководели операция за кражба на информация за опонента на Тръмп Хилъри Клинтън и демократите и я разпространяват публично в ключови моменти за кампанията. В обвинението силно се намеква, че са замесени както създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж,  който се очаква съвсем скоро да изгуби убежището си в еквадорското посолство в Лондон, така и Роджър Стоун, един от съветниците на Тръмп с дълга история със сенчестите кампании, датираща от времето на скандала “Уотъргейт”. Именно те двамата навярно са координирали с руснаците разпространението на откраднатите имейли на опонентите на Тръмп.

Самият Доналд Тръмп също бе косвено споменат в последното обвинение. В обвинението изрично е споменато, че на 27 юли 2016 г. “ за първи път“ конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: „Русия, ако слушаш, надявам се да откриеш 30 000 имейли на Хилъри Клинтън“.

Но това далеч не е всичко случващо се около разследването.

Днес в щата Вирджиния започва делото на Пол Манафорт – мениджърът на кампанията на Тръмп, който от години е прал пари на руски олигарси, твърди прокуратурата, и неговия предишен президент.

Предходният президент на Пол Манафорт обаче не е американски, а украинският проруски диктатор Виктор Янукович, който през 2014 г. опита да отдели страната си от европейското ѝ развитие и да я прати обратно в обятията на Путинова Русия.

През тези години специалният прокурор Робърт Мълър цели да докаже Манафорт е укрил над 60 млн. щ.д., а каналите, през които е изпрал тези пари, както и връзките му с руския олигарх Олег Дерипаска са послужили и при следващата кампания на Манафорт – тази на президента Доналд Тръмп. 

Как точно са свързани тези канали и каква е връзката на руския олигарх Олег Дерипаска с кампанията на Тръмп няма да разберем от това дело – то е за укриването на данъци и финансовите престъпления на Манафорт.

Завесата над голямата картина обаче започна своето вдигане.

SHARE