Норвегия е обезпокоена от засиленото военно присъствие на Русия по общата им...

Норвегия е обезпокоена от засиленото военно присъствие на Русия по общата им граница

SHARE

Под мекото зимно слънце в Северна Норвегия американски морски пехотинци в камуфлажни униформи провеждат учения с норвежките си колеги. Целта е да усвоят умения в изключително сурова обстановка – сняг и студ. Войниците са част от 650-членен контингент от американската морска пехота, който участва в съвместни учения с 3000 норвежки войници. Маневрите се провеждат във време, когато и НАТО, и Русия засилват военното си присъствие в Арктика.

 

На няколкостотин километра от Сетермон, където тренират американските морски пехотинци, Русия модернизира своите сили на полуостров Кола, дом на Северния ѝ флот. През последните седмици руските въоръжени сили проведоха учения с подводници в Северния Атлантически океан, съобщават разузнавателни източници, цитирани от норвежки медии.

 

Нарастващото напрежение в региона тревожи мнозина норвежци, особено в крад Хиркенес, който от три десетилетия опитва да засили търговското сътрудничество с Русия. Местните жители могат да минават границата свободно, без необходимост от виза. Мнозина отиват до близкия руски град Никел, за да си купят бензин, защото е по-евтин. Собственикът на корабостроителницата в Хиркенес Ерик Викан разчита за две трети от приходите си на ремонтите на руски кораби. И руснаци, и норвежци, живеещи край границата, се опитват да тушират напрежението. Сега 10% от жителите на Хиркенес са руснаци.

 

 

Ерик Викан – собственик на корабостроителница:
„Тук е сравнително спокойно, няма толкова напрежение в района. Ние сме толкова далече от Осло, руснаците си мислят, че са далече от Москва, и се опитваме да дадем най-доброто от себе си, за да живеем в разбирателство.“

 

 

Норвегия се тревожи, и то с основание, от засилената военна активност на Русия в близост до границата, особено от ученията в Арктика, включващи опити с балистични ракети.

 

 

ген.-л-т Руне Якобсен – началник на Обединения щаб на норвежките въоръжени сили:
„От 2017 г Москва изпраща недвусмислени послания на НАТО чрез действията на Северния си флот. Имахме примери на симулирани атаки срещу радар във военната база Вардо, срещу кораби и летища.“

 

 

Все пак, според норвежкото военно командване, руските сили се държат по-малко агресивно по границата с Норвегия, отколкото в други гранични зони между Русия и НАТО, като Балтийско море например.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.