SHARE

Случаят с убийството в Русе е тъжна снимка на българското общество в много отношения.

Това е тъжната снимка на едно общество, в което вече никой не вярва на публичните институции, особено на полицията и прокуратурата, защото твърде много пъти не са си вършили работата както трябва. Oбщество, което е станало подозрително за всичко, свързано с държавата. Oбщество, в което няма нормална среда на публична комуникация и в което може би вече не е възможен нормален разговор по важните за обществото въпроси. Да се коментира убийство, без да има поглед върху достатъчно факти, е грешка. Особено за хора, завършили право.

Още по-голяма грешка е да се правят политически интерпретации по убийство, за което няма достатъчно факти. Притеснителна е и реакцията на властта, която показа особено раздразнение пред онагледяването на факта, че всъщност никой разумен човек не й вярва, нито в България, нито навън. И че изкривеното положение в България влиза в прожекторите извън страната по повод на убийството в Русе…

А най-плашещо от всичко е, че Гьобелсовите лайномети, обсулжващи пропагандата на статуквото, установено в България, бяха насочени да мятат ла*на срещу половината земно кълбо, за да защитят, тази власт, на която никой разумен човек не може да вярва.

Tова ясно показва, че тези, които контролират властта и лайнометите – и които глобалното внимание към случая с убийството в Русе стресна – са готови на всичко, за да запазят властта и парите си. Включително да зачеркнат изминалата 30 години и следващите няколко пъти по толкова…

Бележка от редакцията:

“Терминал 3” бе медията, която отрази казуса с убийството на Виктория, поставяйки следните акценти: 

1. В журналистиката има вечна максима: всеки е толкова голям, колкото е последната му работа. С това изчерпахме за нас дебата доколко Виктория Маринова е журналист, преди да е започнал.

2. Ние написахме, че версиите за убийството могат да бъдат най-различни и ние казахме, че: “…действително Виктория може да е убита и не заради последната си работа. Според водещи криминолози, с които разговаряхме, убийството носи всички белези на убийство от страст. Носи и всички белези на убийство от криминално проявен добър познайник на полицията.

3. Ние написахме, че световната преса винаги изтъква (но не и нашите медии!) последните журналистически материали, по които тя е работила.

4. Ние написахме, че основните проблеми са: а) България е тотално фалирала заради корупцията, наратива на речта на омразата, отказът да се приеме Истанбулската конвенция, състоянието на свободата на медиите, по което сме на дъното и б) БГ медиите са се самоубили от страх.

5. Ние написахме, че какъвто и да бъде резултатът от разследването, смислените хора няма да повярват на този резултат заради трайното недоверия в институциите.

 

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.