“Немислими страдания” очакват човечеството, ако не промени коренно поведението си на живот

“Немислими страдания” очакват човечеството, ако не промени коренно поведението си на живот

SHARE
Business man standing between climate worsened with good atmosphere

Човечеството е в опасност заради климатичната криза, но има шанс за спасение – стига хората да предприемат огромни промени в начина си на живот. За това предупреждават над 11 хил. учени от 153 държави в доклад, публикуван в журнала BioScience.

“Обявяваме ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатично извънредно положение. За да си осигурим устойчиво бъдеще, трябва да променим начина си на живот. Това включва мащабни трансформации на начините, по които глобалното общество функционира и взаимодейства с естествените екосистеми”, пишат те. “Климатичната криза вече е започнала и се развива по-бързо от очакваното. Освен това е по-тежка от очакваното. Необходимо е усилията за опазване на биосферата да се увеличат в огромен мащаб, за да се избегнат немислими страдания.”

Текстът е публикуван на 40-ата годишнина от първата световна конференция за климата, проведена през 1979 г. в Женева. По него са работили десетки учени, а други 11 хил. са декларирали, че го подкрепят.

Сред спешните изисквани промени са намаляване на ръста на населението, отказ от добива на изкопаеми горива, прекратяване на унищожението на горите и намаляване на консумацията на месо. “Климатичната криза е свързана с прекаленото потребление”, обясняват учените.

Тези човешки дейности са довели до “особено тревожни” развития – увеличаване на температурите на почвата и океаните, повишаване на морското ниво и екстремни атмосферни явления. Учените припомнят, че съществуват т.нар. критични точки, които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и обществата и от които няма връщане назад.

“Немислими страдания” очакват човечеството, ако не промени начина си на живот

Сред препоръчаните от тях мерки са:

– по-ефикасно използване на енергия и високи данъци върху изкопаемите горива

– стабилизиране на ръста на световното население чрез етични подходи, като например по-дълго образование за момичетата

– възстановяване на горите, които да абсорбират въглероден двуокис

– консумация на повече растения и по-малко месо

– промяна на икономическите цели, така че ръстът на БВП да не е основната сред тях

Те обаче посочват, че има и положителни знаци – глобалният прираст е намалял, използват се повече слънчева и вятърна електроенергия и се инвестира по-малко в изкопаеми горива. Унищожаването на горите в Амазония също бе намаляло, преди на власт на дойде бразилският президент Жаир Болсонаро.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.