SHARE

Здравейте, скъпи и уважаеми зрители!

Вие сте с поредната втора, но всъщност първа серия на предаването “База на основата” с мен, водещия проф. ЧЛЕН  (но не кореспондент) от Евробългарската академия на науките и изкуствата Фундамент Темелков!

Днес, поради естеството на изкуството човек да е водещ, ще се занимаем с природата, натурата и същността на некои проблеми, които поражда сагата “Междузведни войни”, известна още като “Стар уЪрс” или “Оня филм за астматика с лазерното фенерче” и некои влияния и отражения на сагата върху българската и световната действителност.

Подредба

Преди всичко би било редно, а и честно да проследим естеството на подредбата на тази хепталогия и на търсенето на известно равновесие. Както добре знаете Епизод 4 е всъщност първи, петият е втори, шестият е трети, първият е четвърти. Дотук балансът е напълно разрушен, НО вторият е пети (огледално кУреспондира с петия епизод, дето от своя страна е втори), а шестият е трети. Със завършването на трети епизод, който е всъщност шести се стига до баланса, еквилибриума, хармонията и възможността седмият епизод да си е просто седми.

Етимология

Нека сега се обърнем към етимологията на словосъчетанието “Междузвездни войни”. Нека видим първо какво означава “звезда”. Според изключително задълбочената фоормулировка на моя колега, другар, любовник на жена ми и съсед по кабинет в Евробългарската академия на науките (ЕБАНИ) член, който наскоро стана и кУреспондент Андромед Слепокуров, звездата по същество и по природа е ГАЗ. Тук е важно и неотложно да се отбележи, че макар всяка звезда е да е ГАЗ, то не всеки ГАЗ е звезда! Това, разбира се, не важи за България, където множество газове се въобразяват на звезди, а малкото истински звезди са всъщност ГАЗ под нялагане. За звездите ще продължим с откритията на колегата Слепокуров некой друг път.

Сега е време да се съсредотὸчим върху Войната, която по определението на моя колега, баджанак, тъст и главен асистент-контраадмирал-инженер-трета-степен-а-къде-ми-к Шинел Кършибрадов е сблъсък на идеологии и арсенал посредством бой.

Сред българските звезди арсеналът е ограничен до 39 думи, а войните се водят между Кичка Бодурова и Евгени Минчев – газове, които се смятат за звезди.

Силата

И все пак в сагата, която разглеждаме, войната се води между членовете на семейство, което е известно с високите нива на мидихлорини в организма. Мидихлорините притежават свойството да лὸвят Силата и да я претворяват в енергия, чрез която лесно се убиват хора, разместват се мебели и се вкисва зеле.

Чрез Силата се отварят и вратите на асансьорите, на метрото, на супермаркетите и хотелите.

Посредством поздравът “Нека Силата бъде с теб!” човек може да тегли майната на някого по особено любезен начин.

Ако човек желае да бъде лишен от всекаква политическа коректност би могъл за изпсува като истински джедай и да възкликне:”Нека майка ти бъде с мен!”

Героите

Требва да направим едно уточнение от историко-кинематографичен характер Люк Скайуокър е един от най-безличните главни герои в историята на киното, за да може всеки посредствен зрител да се асоциира с него. По-безлични от Люк Скайуокър са всички герои, изиграни някога от Асен Блатечки.

И въпреки това безличният досадник Люк Скайуокър е вероятно едиственият, който истински може да впечатли всекиго с репликата “Ти знаеш ли кой е баща ми?”.

Мнозина смятат Хан Соло за български средновековен владетел. Трябва да се има предвид, че ако това се окаже така (а то си е напълно възможно, защото българската историческа наука се развива многократно по-бързо от всяка друга наука в Евробългарската академия на науките изкуствата), то хан Соло ще се окаже вторият български владетел след Тервел, получил международно признание, но поне той, за разлика от Тервел успя да осъществи полов акт с принцесата. Ако някой ден му се издигне статутя, няма да му светят очите, но пък ще бъде единственият български владетел, изобразен с бластер.

И въпреки това се появявят хора, които твърдят, че нямало било, видите ли, как Соло да бъде български владетел, защото бил  измислен герой. Ами титлата хан? СЛОЧАЙНОСТ?! НЕ МИСЛА!11!!

Millenium Falcon  от своя страна е единственото нещо, свръзано с Форд, което пали и зимата…

Звукът на джедайския меч е звук, вдъхновил хиляди комари и доказал Доплеровия ефект. След като Nokia спряха да произвеждат фенерчет с телефони, вече се ползва джедайският меч. Той върши работа и за отваряне на консервите.

За Дарт Вейдър е казано много, но всички пропускат фактът, че той е първият случай на черен, който управлява белите… Вторият е Обама.

Остава загадка какво представлява R2D2 – голяма флашка, прахосмукачка или дизайнерско кошче за боклук?

Учителят Йода е единственият авторитетен лидер на Зелените в цяла Вселена и обратно на Джеймс Бонд казва всичко важно накрая, а не в началото.

Локитата са всъщност косматите джуджета, които изненадаха всички и станаха 4-ти на световното по футбол в САЩ през 94-та.

Император Палпатин, от своя страна, стана първият папа, който се отказа от понтификата си и е един от тримата, дето са Го галѝли по главата.

Джедаите се оказват всъщност диджеи, написани с дислексия. Според некои несериозни изследователи от школата на Божидар Димитров-Кардам, е своеобразно завръщане на модата на францисканците. Но въпреки всичко, религията на джедаите е най-бързо разпространяващата се религия.

Бунтовниците, както обикновено, са шайка радикали, които се опитват да свалят с оръжие легитимно избраното имперско правителство, както това става в Сирия, но ще стане и в Русия.

Джедайският съвет са все готини пичове, обречени на разпад, които, понякога дори без да искат, служат на Тъмната страна, досущ като Реформаторския блок.

Джаба Хътянина оказа особено устойчиво влияние върху българските деца от 80-те години. Тъкмо неговият образ вдъхнови един 33-годишен-успял-бизнесмен да създаде империя на злото, а в бара му се събират всички отрепки на българската вселена, т.е. целият елит на ДПС, какъвто го видяхме в товарния отсек на един ТИР. Също така всички му се отчитат за продажбите от контрабандни стоки.

Заключение

В заключение  требва да се отбележи, че “Междузведните войни”  оказват сериозно влияние върху  съвременния живот, съвременната поп-култура и съвременният свят. На България се е паднало да има парламент, дето е като междупланетния Бар в сагата – контрабандисти, трафиканти, крадци и обикновени престъпници.

*Тая научно-популярна лекция е изнесена за пръв път пред зрителите на Пощенска кутия за приказки. За целта беха използвани непубликувани все още трудове на MILF и Петров