SHARE

Сечението на обстоятелствата около повдигнатото на Елена Йончева обвинение говори, че това най-вероятно е акт на политическа репресия. И принципното отношение към обществения и политическия живот, съпричастността към отстояването на развитието на България като правова държава изискват това ясно да бъде казано и Елена Йончева да бъде защитена.

В същото време принципното отношение към обществения и политическия живот и съпричастността към отстояването на развитието на България като правова държава изисква ясно да бъде казано и още нещо. Реакцията на БСП, а и на самата Елена Йончева, в тази ситуация говори за фалш и неискреност.

За опита ситуацията да се инструментализира и използва за гола политическа пропаганда.

Първо, защото партията, на която Йончева се явява лице и говорител, дори в тази ситуaция реагира не на истинските и системни проблеми в начина, по който функционират разследващите органи и прокуратурата, а прави елементарна повърхностна политическа пропаганда. При това някак се опитва да изкара за отговорни за масовата корупция и разграждането на правовата държава единствено ГЕРБ и Борисов и се прави, че разследването и обвинението срещу Йончева някак си не зависят от прокуратурата.

Второ, през последните 10-15 години БСП трайно и последователно крепи и се ползва от статуквото на порочност в съдебната система. И самоотвержено помага да бъде провален всеки същински опит за реална промяна в системата на правораздаване. Това ясно може да се види в поводението на партията около всички ключови предложения за реформи в съдебната власт.

Може да бъде видяно и в поведението на техните представители в настоящия състав на ВСС. Тези хора са част от проблема, те не могат да бъдат негово решение. Бизнесът им, препитанието им, политиката, такава, каквата я практикуват, са обусловени от порочността на същата тази среда. От същите тези проблеми. Те са въздухът, слънцето и водата на БСП, такава, каквото е днес и от 10-15 години насам. И всъщност тя по нищо не се различава от всичко, в което обвинява ГЕРБ.

Проблемът на БСП не е, че правоохранителните органи и прокуратурата са превърнати в бухалки за разправа с неудобните, а че техен човек е подпукан от тази порочна система.

Трето, за съжаление оставам с впечатление за неискреност и от самата Елена Йончева, която в интервю за “Медиапул” някак учудено открива, че прокуратурата и разследващите органи се използват за политически репресии и разчистване на терени. Сега. В момента. За първи път. Защото на нея нещо й се е случило.

И се пита мълчи ли наистина БСП по разграждането на правовата държава и налагането на автотиратерен порядък на управление в България. Ами мълчите, г-жо Йончева. Инак героични разследвания можем да правим всякакви. Особено ако обслужват руските интереси или статуквото във и около БСП. По несвързани с БСП хора, схеми и обръчи от фирми.

Накрая, ако има случаи и доказателства за корупция в управлението, в правителството, те трябва да бъдат изваждани от когото и да било. Но не за да се инструментализират като политическа пропаганда по принципа: станете вие, че да седнем ние, все на тази трапеза.

Да се докопат и нашите хора до властта, че са им посвършили париците от предното сядане. Започват да огладняват. Без да се посочва и атакува в неговата същност проблемът. Без да се очертават реалните му определящи измерения. Без да се предлагат и отстояват реални решения на този проблем. Всичко това не е опит да се очертае и реши проблемът с масовата корупция и разграждането на правовата държава в България, а маневра, за да се върнат едни хора отново на трапезата.

И ако някой наистина смята, че проблемът с масовата корупция, разпадането на правовата държава и демокрацията в България е свързан само с Борисов и ГЕРБ и с простата им смяна, особено с БСП, този проблем ще се реши, бързо трябва да се запише за преглед при подходящ лекар. И да взема силни лекарства, защото е много далеч от действителността.

Та така. Не слушайте песента на червените сирени! Те ни водят право към скалите.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.