SHARE

Фондация „Истина и памет” открива петиция за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-и клас за учебната 2019/2020 г.

Почти забравеното дело и мъки на един борец срещу тоталитарния режим

Петицията е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Целта е да не се допусне подмяна на ключови за двата периода факти и събития, с които трябва обективно да бъдат запознати младите поколения на България.

Текст на петицията:

„Ние, подписалите тази петиция, категорично изразяваме своето несъгласие с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-и клас, които министърът на образованието и науката предстои да одобри.

Настояваме за тяхното фундаментално преработване или спиране до създаването на учебници, които да бъдат одобрени след явно, а не формално обществено обсъждане под контрола на министъра.”

Подпишете петицията тук.

Фондация „Истина и памет”

Фондация „Истина и памет” е неправителствена организация, регистрирана от съда в обществена полза през март 2016 г. В нея влизат проф. Евелина Келбечева, историк от Американския университет в Благоевград и инициатор на гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарните режими в училище, адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация „Програма достъп до информация”, Георги Михайлов, историк, изследовател, основател на сайта www.desehistory.com, и Христо Христов, разследващ журналист и основател на сайтовете www.desebg.com, www.agentibg.com и www.pametbg.com.

Целта на фондацията е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало и предаването на знанието за него на следващите поколения.

С пренаписването на миналото те владеят настоящето

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.