SHARE

В края на тази седмица станаха известни междинните резултати на международното наказателно и журналистическо разследване за сваления самолет MH17, което изобличи отговорността на Русия за свалянето на гражданския самолет. Публикуваме редакционния коментар на Washington Post по случай разкритията и действията на руската страна. 

Свалянето на полет 17 на малайзийските авиолиний на 17 юли 2014 г. над разкъсаната от война Украйна доведе до смъртта на 298 души, летели от Амстердам към Куала Лумпур. До ден днешен никой не си е понесъл последствията, но разследващите направиха пробив. Отпечатъкът на Русия е върху цялото престъпление, а тя се държа безобразно, когато бе изправена пред доказателствата.

Международно наказателно разследване, водено от Нидерландия, обяви тази седмица, че ракетата земя-въздух, изтреляна по самолета, е от военна руска машина. Отделно разследващи журналисти, водени от групата Bellingcat, идентифицираха, че гласът на един от прихванатите разговори, в които се говори за разполагането на ракетите, принадлежи на офицер от руското разузнаване.

От момента на катастрофата руската държава се опитва да разпространи объркване и дезинформация, особено в онлайн пространството – своебразно опитно зайче на методите им за информационна война, които бяха използвани в Украйна и отвъд.

Руските офицери невярно твърдяха или че ракетата е идвала от украинските военни, или че MH17 е бил свален от украински изтребител, или че ракетната площадка е била поставена на контролирана от Украйна територия. За последното твърдение руски служители фалшифицираха дори текст на билборд, който впоследствие бе показан на видео. За да подкрепят друго свое твърдене, те изфабрикуваха сателитна снимка.

С години те разпространяваха конспирации – включително твърдение в Twitter, че испански РВД (ръководство на въздушното движение) е видял два украински изтребителя във въздуха. Твърдението бе лъжа.

И през цялото това време Русия отказваше да си сътрудничи с международните разследвания. В петък президентът Владимир Путин продължи с шикалкаването. Попитан дали е възможно руските ракети да са унищожили самолета, той отговори: “Разбира се, че не”, а руското министерство на отбраната заяви, че новите заключения са основани на “фалшификати”.

Не е така. Във вторник воденото от Нидерландия разследвание, в което също участват Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия, докладва, че ракетите BUK и ракетната установка идват от 53-та антивъздушна ракетна бригада на Русия – военна част, разположена в Курск. В петък Bellingcat, в сътрудничество с the Insider, руска медия за разследваща журналистика, и вашингтонското бюро на McClatchy, публикуваха доклад, в който разпознават един от участниците в прихванат разговор по мобилни телефони за ракетите. Човекът, който преди бе известен единствено като “Орион”, казва в разговора “Сега имаме BUK… така че да им разкажем играта на самолетите им”.

Човекът е идентифициран от журналистите като Олег Иваников, служител на ГРУ, руското военно разузнаване.

Разследването не е завършило. Все още не се знае кой е човекът, изтрелял ракетата. Но разследващите се приближават все повече и повече. Това, което показва това бедствие, е до каква степен Русия е готова да използва заблуда и дезинформация, за да избяга от отговорност за действията си.

Не може да позволим на тези методи да възпрепятстват самолетното разследване. Нито може да им позволим да ерозират отворените ни общества, които ценят истината и върховенството на правото.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.