SHARE

Последните дни бяхме посрещнати с една изключително приятна новина – цените за ток и парно ще бъдат покачени. Токът е история за някой друг ден, нека видим каква е ситуацията с газа.

Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на топлинната енергия да нарасне средно с 7,33%.

Защо? Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите. Повишаването на топлинната енергия от комисията аргументират с рязкото покачване на цената на природния газ поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари. 

Ясно. С други думи, международното положение е такова, това са неизменните зависимости на пазара, нищо не може да направим – глобални сили, глобална икономика.

И това, разбира се, е така, но има една малка подробност, която не ми дава мира. И тя е изобразена много добре от Евростат. На графиката виждате три черноморски страни – България, Румъния и Турция, и цената на газа за 2017 г. измерена в евро за GD GCV (гигаджаул)

Жълтата част са добавените от държавата данъци като ДДС, а кафявата други данъчни ставки и налози. Всичко останало в синьо е необложената цена на природния газ. 

Гледайки таблицата си задавам следния въпрос – дали наистина цената на петрола, глобалните сили, световните тенденции и международното положение – правят така, че в България газта да е почти два пъти по-скъпа от съседна Румъния? Или това се случва заради неизгодни договори и изнудване на “Газпром”?

България внася газта си на 100% от един източник – руския “Газпром”. Румъния е зависима от същия него на 99%, а Турция на 60% по последни данни от 2016 г на Евростат.

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Европейската комисията посочи, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия позволява на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

И в края на май 2018 г. комисията сложи край на тази практика и задължи предприятието да продава газта си на пазарни цени. 

Но за целта трябва някой в държавата членка да предприеме действия.

Полша например заведе дело срещу “Газпром” още през 2015 г. и след като ЕК принуди руския гигант да признае вината си, то бе спечелено. Стокхолмският арбитраж прие решение в полза на полската държавна газова компания PGNiG, като й призна правото да иска понижение на цените на доставяния от “Газпром” природен газ.  

Нови цени, определени от арбитража, ще имат обратен ефект от ноември 2014 г. (когато е подписан неизгодният договор с Полша).

Какво предприема България. Нека чуем от председателя на КЕВР Иван Иванов:

„Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлината енергия е прекалено високо, нека бъда ясен – КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина и идва с тази висока цена на входа на България. Ако доставчикът „Газпром експорт“ намали тази цена, комисията незабавно ще отрази това намаление и в цените на топлинната енергия“, каза Иван Иванов.

Или с други думи: “Ако Бог бъде тъй великодушен да се смили над нас, то ние ще дадем на бедния народ.”

България има правните и икономическите средства да принуди “Газпром” да свали цената на своя газ.

Оправдания от сорта на световната икономика ви кара да плащате по-скъп газ нямат място, когато страната ни плаща неадекватно високи цени за газ на първо място.

SHARE