Не е “Новичок”, от салатата е

SHARE

След като “Терминал 3” зададе въпроса “Къде са били българските служби докато ГРУ агент с фалшива самоличност влиза и излиза от държавата и някой знае ли каква е била активността му тук?”, държавата реши да покаже активност на свой ред. Днес при премиера се състоя среща по тези въпроси. В нея са участвали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Заради връзката със случая “Скрипал” очевидно място на масата е получила и британската посланичка Ема Хопкинс.

Дотук добре. И толкоз.

“Медиапул” цитира думите на Цацаров след срещата:

Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества”, каза Цацаров.

Изданието на свой ред задава следните въпроси: “Проблемът във версията на българските власти е, че отровените са трима души, но те не са били на едно място, когато са били отровени. В този период никой не е използвал и кафе машината, сочи неофициална информация на Mediapool. Другите двама пострадали са синът на Гебрев и един от директорите в компанията на бизнесмена. Според експерти има сходство в симптомите на натравяне с хлорпирифос и с вещество от семейството на “Новичок”.

Ти, гражданино, кога за последно се трови със салата и това доведе ли те до кома?

И благодарим за рибата!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.