Навални: Руските власти трябва да се третират като банда престъпници

Навални: Руските власти трябва да се третират като банда престъпници

SHARE
epa05871941 A handout photo made available by Navalny's Campaign Headquarters shows Russian opposition leader Alexei Navalny (front) taking part in an opposition rally in central Moscow, Russia, 26 March 2017. Russian opposition leader Alexei Navalny called on his supporters to join a demonstration in central Moscow despite a ban from Moscow authorities. Police detained Navalny on the day during the rally in central Moscow. Throughout Russia the opposition held the so-called anti-corruption rallies. According to reports, dozens of demonstrators have been detained across the country as they called for the resignation of Russian Prime Minister Dmitry Medvedev over corruption allegations. EPA/EVGENY FELDMAN FOR NAVALNY'S CAMPAIGN HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Руските опозиционни лидери Алексей Навални, Владимир Кара Мурза, Владимир Милов и Иля Яшин настояха санкциите срещу Русия да бъдат насочени директно срещу президента Владимир Путин и неговия кръг от олигарси. Това стана по време на виртуален дебат във външната комисия на Европейския парламент.

Те поискаха Евросъюзът да не признае резултатите от изборите за руската Дума, предвидени за следващата година, с мотива, че нито един представител на опозицията на е допуснат до тях.

 

Проведен в атмосфера на изключително висок интерес и топъл прием от страна на представителите във външната комисия на Европарламента, разговорът с руските опозиционни лидери продължи около час и половина. Председателстващият заседанието Урмас Пает от “Обнови Европа”:

“Този развой на събитията е твърде обезпокоително и в комбинация с агресивните действия на Русия към нейните съседи, доведе Европейският парламент до тъжния извод, че Русия повече не може да се смята за стратегически партньор на ЕС и че трябва да се направи пълна стратегическа преоценка на отношенията между двете страни. В същото време е важно да се предаде посланието, че ние, като представители на народите на Европа, стоим до руските граждани в борбата им за по-свободна, по-отворена и по-демократична Русия”.

Като заяви, че отравянето му няма да е нито първата, нито последната атака срещу политическите противници на режима, Навални подчерта, че е време да се изработи нова стратегия към Русия.

“Руските власти трябва да се третират като банда престъпници”, бе категоричен той и допълни:

“Просто поставете на прицел конкретен олигарх – всеки, отляво и отдясно, мразете ги! Досега не сме видели реални опити олигарсите да бъдат поставени на прицел. Усманов, Абрамович – назовавайте ги с имената им!  Когато руският народ разбере, че Европа ги държи настрани от Европа, по улиците на Русия ще започнат тържества“.

Най-късно след 10 месеца в Русия трябва да се проведат избори за Държавната Дума. По това време би трябвало да бъде разгърната широка предизборна кампания в целия политически спектър, но това няма как да се случи, тъй като на кандидатите на опозицията не е разрешено да се явят на тях”, каза от своя страна Владимир Кара Мурза. Той даде за пример отхвърлената 9 пъти молба на Навални да бъде допуснат до изборите:

“Като чуете следващия път от медиите, които разпространяват кремълска пропаганда, или от някоя друга медия на Путин на Запад, че той има широка подкрепа на Запад, просто задайте обикновения въпрос: “Ако наистина е толкова популярен, защо се бои толкова от свободни избори”.

 

Не беше спестена и критика към използваната реторика от ЕС за санкциите, които се определят като “антируски”. Председателят на общинския съвет на Московския Красноселски район Иля Яшин:

“В реториката на западните политици често тези санкции се наричат “антируски”. В политиката думите имат голямо значение. И когато самите европейски политици и дипломати ги наричат официално по този начин, на Путин му е далеч по-лесно да убеди руското общество, че наистина е така. Затова бих призовал представителите на ЕС да коригират реториката си и да нарекат санкциите такива, каквито са всъщност – антиолигархични, антикремълски, антипутински, но не и антируски”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.