Навални е излязал от кома

Навални е излязал от кома

SHARE

Здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални значително се е подобрило и той вече не е в кома и реагира при общуване, съобщиха лекарите от германската болница “Шарите”. “Дългосрочните последствия за организма обаче все още не могат да бъдат изключени”, допълват те.

Министерството на външните работи на Полша опроверга твърдението на беларуския президент Александър Лукашенко, че между Варшава и Берлин е имало телефонен разговор за фалшифициране на фактите около отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

На въпрос на кореспондент на ТАСС в полската столица министерството отговаря: “Опровергаваме беларуските съобщения за някакъв телефонен разговор по линията Варшава-Берлин, в който властите на двете страни уж са признали, че Алексей Навални не е бил отровен. Както правителството на Германия, така и ние осъждаме този срамен акт. Смятаме, че виновните в опита за убийство на Алексей Навални трябва да бъдат привлечени към отговорност.”

Миналия четвъртък Лукашенко прие в Минск руския премиер Михаил Мишустин и заяви, че му предоставя информация за прехванат телефонен разговор между Германия и Полша, от който ставало ясно, че отравянето на Навални с “Новичок” е измислица, предназначена да компрометира Русия. Разговорът бил засечен от беларуското радиоелектроннно разузнаване и още в петък вечерта бе пуснат по беларуската държавна телевизия ОНТ. Така и не бе посочено между кои лица се е състоял разговорът. Няма доказателства, че записът е автентичен, а не манипулация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в петък, че материалите са предадени на руското контраразузнаване за анализ, а германското канцлерство определи твърдението на Лукашенко като несъответстващо на действителността.

Външният министър на ФРГ Хайко Маас заяви вчера, че Германия може да преосмисли позицията си по енергийния проект “Северен поток”-2, в случай че Русия не съдейства за установяването на истината за отравянето на Навални. “Ако в следващите дни Русия не изясни какво точно се е случило, ще бъдем принудени да обсъдим с нашите съюзници как да им отговорим”, каза той и добави: “Когато говорим за санкции, трябва да бъдат възможно най-добре насочени”.

До момента Русия отрича каквото и да е участие в случая с Навални, както и факта, че той е бил отровен с “Новичок”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.