НАТО също подкрепя провеждането на разследване за отравянето на Навални

НАТО също подкрепя провеждането на разследване за отравянето на Навални

SHARE

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи в сряда идеята за започване на “прозрачно” разследване на подозренията за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън направи подобна предложение, посочвайки, че Великобритания подкрепя идеята за стартиране на “независима” разследване на инцидента.

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че случилото се с руския политик не е причина за влошаване на отношенията между Москва и западните страни, като отново подчерта, че руските власти нямат нищо общо със здравословните проблеми на Навални.

Шефът на НАТО също така коментира кризата в Беларус.

Йенс Столтенберг заяви, че всеки опит на беларуското правителство да използва Западния алианс като изкупителна жертва и противодействие на протестите е “грешен и неоправдан”.

Изказвайки се в Берлин преди среща на министрите на отбраната на Европейския съюз, Столтенберг призова за свободни и честни избори в страната след проведения на 9-и август вот, за който противниците на президента Александър Лукашенко твърдят, че е бил фалшифицирани.

“В региона няма военно струпване на НАТО, така че всеки опит на режима в Беларус да използва НАТО като оправдание или претекст да се пресекат демонстрациите в собствената му страна е абсолютно грешен и абсолютно неоправдан”, каза той пред репортери.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.