НАТО: Русия трябва да разкрие програмата си “Новичок”

НАТО: Русия трябва да разкрие програмата си “Новичок”

SHARE
epa08108386 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference after the North Atlantic Council at Ambassadorial level at the NATO headquarter in Brussels, Belgium, 06 January 2020. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Страните от НАТО призоваха днес Русия изцяло да сътрудничи на безпристрастно разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за отравянето на Алексей Навални. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, според когото алиансът няма никакви съмнения, че руският опозиционер е атакуван именно с вещество от семейството “Новичок”, за което се смята, че е разработено като оръжие.

 

Германия, която вече обяви, че това е водещата версия за настанения в кома в Берлин руснак, поиска съвещанието на ниво посланици на НАТО по инцидента. Русия категорично отрича да има нещо общо със случилото се, не вижда убедителни доказателства, иска такива от клиниката “Шарите” в Берлин и не е започнала наказателно разследване.

 

“Всяка употреба на химически оръжия е проява на тотално неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила”, заяви Столтенберг на пресконференция. “Отговорните за това нападение трябва да бъдат изправени пред съда. Отново и отново виждаме опозиционни лидери и критици на режима в Русия да бъдат атакувани и животът им да бъде застрашаван. Някои дори бяха убити.”

Столтенберг нарече случая с Навални “атака срещу фундаментални демократични права” и добави, че съюзниците от НАТО ще продължат да се консултират и “да обсъждат последиците”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.