НАТО обяви Русия за заплаха, а китайското влияние за “възможност и предизвикателство”

НАТО обяви Русия за заплаха, а китайското влияние за “възможност и предизвикателство”

SHARE

“Нарастващото влияние на Китай и международните му политики създават както възможности, така и предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно като съюз.”

 

Това се казва в декларацията, приета днес на срещата на лидерите от НАТО в Лондон, на която се отбелязва и 70-годишнината на Алианса. Включването на китайските предизвикателства в декларацията се очакваше, тъй като Китай бе на дневен ред в разговорите на лидерите, завършили по-рано днес с публикуваното изявление.

 

В текста се говори и за повишаване на дела на разходите за отбрана на другите членки освен САЩ, “нараснали за пета поредна година”. Още в трета точка се посочва, че “агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност; тероризмът във всички форми и прояви остава постоянна заплаха за всички нас… изправени сме пред кибер- и хибридни заплахи.”

Русия е засегната и в следващата точка заради “разполагането на нови ракети със среден обсег”, довело до края на един от важните договори, гарантиращи международната сигурност.

 

“Да се вземе предвид, че Китай се приближава към нас”

 

Когато писа за плановете за Китай, агенция “Ройтерс” отбелязва, че за момента не е известно как точно 29-те страни от НАТО са готови да реагират на свързани с азиатския гигант въпроси, особено на фона на дълбоките разделения, които белязаха срещата и които прераснаха и в лични нападки и подигравки.

Между трансатлантическите партньори – Съединените щати и европейските страни – има сериозни разминавания по редица въпроси, включително приноса на Европа към колективната отбрана, който според президента на САЩ Доналд Тръмп е “несправедливо” малък. Едва 8 държави покриват изискването за отбранителни разходи в размер до 20% от БВП, изискване, утвърдено на друга среща преди над пет години.

В интервю за “Ройтерс” американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че в Европа има все по-ясно разбиране за предизвикателствата, идващи от все по-голямата военна мощ на Китай. “Това не означава, че Китай ни е враг точно в момента. Трябва обаче да оформим (реакцията си) заедно като алианс. И трябва да сме подготвени, в случай че нещата не развият по начин, по който не бихме предпочитали.”

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви в началото на срещата, че приемането на стратегия за Китай няма да означава, че “НАТО навлиза в Южнокитайско море, въпросът е да се вземе предвид фактът, че Китай се приближава към нас.” Дипломат, цитиран от “Ройтерс”, по-рано каза: “Китай не е новата Русия, а изгряващата сила на 21 в.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.