SHARE

Българинът няма право да диша: това стана ясно вчера, през изминалите седмици, месеци, години.

Качеството на въздуха ежедневно достига ниво “животозастрашаващо” и “вредно за здравето”.

“Системата за ранно предупреждение“, изградена от БАН, заедно със Столичната община, упражняват отвращаващо аморална обществена манипулация, достойна за роман на Оруел: две плюс две е равно на пет, въздухът в столицата не е по-мръсен от обичайното.

По примера на великия вожд Тодор Живков уверено продължаваме да държим на своето: “Ще си мълчим”.

Подобни замърсявания не са новост нито за България, нито на Балканите и Европа – където дори в Сърбия и Гърция вече има взети мерки. Такива, както вече сме повтаряли, включват например безплатен транспорт, ежедневно поддържане на улиците, ограничения за автомобили, произведени преди определена дата, и регулация на отоплението на въглища.

Проблемът обаче е друг: властта в България страда от тежка липса на интелектуален ресурс като всяка псевдодемократична “кумова” република. Понятия като визия и стратегия са непознати. Така администрацията няма възможност да се справи с подобни проблеми, които са очевидни и които имат десетки възможни елементарни законодателни решения.

Символ на тази тотална атрофия е и т.нар. Българска академия на науките, която по поръчка на правителството създава система фантом, чиято вечно успокояваща, приятно зелена информация влиза в разрез с всички тъмнолилави и тъмночервени критични показатели от независими и европейски станции за измерване на замърсяването на въздуха.

В крайна сметка това е същото научно съсловие, което прави поръчкови доклади за атомни електроцентрали.

Всичко е наред – когато реалността не съвпада с представата на Партията, Партията си прави друга реалност. И тя си мълчи за истината, и народът си мълчи, докато бавно умира. 

И така, въздухът в малката София е по-мръсен от този в градове като Лондон и Париж.

В столицата пък царува абсолютното въплъщение на атрофията: кметът Фандъкова и нейната администрация и техният единствен талант – безпогрешен нюх за вземане на неадекватни решения, за чийто катастрофален резултат винаги е виновен някой друг. 

След поредица от абсурдни изказвания през последните месеци Йорданка Фандъкова за поредна година храни софиянци с уверения и обещания как въздухът ще е по-чист, защото тя е събрала 3000 гуми и обещава обсъждания – които обеща и в началото на 2017 г.

В допълнение вчера Фандъкова препрати столичани към бутафорната система за ранно предупреждение на БАН и завърши аргумента си с това, че виновна всъщност е температурната инверсия.

А ние? Ние ще си мълчим, ще си мълчим, ще си мълчим…

Защото нямаме право да дишаме – по същия начин, по който нямаме право да знаем кой източва банки и овладява медиите.

И утре от телевизора и печата ще ви кажат, че това е просто мъгла. Така, както някои още помнят манифестациите под радиоактивните дъждове. И вие ще повярвате. 

И сега, както и тогава, вие нямате право на истината.

Вие нямате нужда от нормален стандарт на съществуване.

Вие нямате нужда и от кислород.

Защото Партията ви стига, за да живеете.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )