Напрежение между протестиращи и полицаи в района на новата сграда на парламента

Напрежение между протестиращи и полицаи в района на новата сграда на парламента

SHARE

Напрежение възникна между протестиращи и полицаи в района на новата сграда на парламента от страната на паркинга на БНБ. Демонстрантите замерят полицаите с ябълки и яйца, клатят полицейските коли в опит да ги обърнат, за да достигнат до депутатите.

Изключително засилено полицейско присъствие имаше от сутринта в района на новата сграда на парламента.

Създадени бяха 4 КПП-та. Затворена беше и цялата градинка около сградата на бившия царски дворец. След сблъсъка между полицаи и протестиращи пропускателните пунктове изчезнаха, а демонстрантите се опитаха да  навлязат в пространството около сградата.

Полицейски екип е разположен и на улица „Московска“, която обаче е оставена отворена за автомобили и откъдето минават част от депутатите. На тази улица имаше и специализирани части на полицията, които са готови да я затворят.

Откъм булевард „Дондуков“ също има блокада и много жандармерия, но те бяха преместени по-късно от страната на БНБ, за да помогнат на своите колеги.

Полицията беше образувала кордон със своите коли, за да бе може да се стигне до сградата, което бе и причина протестиращите да се опитат да ги обърнат.

За да предотвратят опита за пробив и щети по полицейските коли, жандармерията излезе пред тях в пряк контакт с протестиращите. Много от полицаите и жандармеристите трябваше да почистят шлемовете си от хвърлените по тях яйца, за да могат да виждат.

Към 8:20 ч. имаше втори опит за пробив от страна на протестиращите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.