SHARE

По време на кампанията за Brexit референдума – чиито последици все още доминират британската политика – бяха създадени две кампании, призоваващи страната да напусне ЕС.

Едната – Vote Leave – бе водена от консерваторите и нейни лица бяха Борис Джонсън и Майкъл Гоув – последният впоследствие направи зрелищен преврат и разруши премиерските амбиции на Борис Джонсън, като сега двамата са съответно външен министър и министър на околната среда в правителството на Тереза Мей.

Но съществуваше и друга кампания – водена от човека, който роптаеше срещу Европейския съюз от дълги години и превърнал се в лице на напускането на Британия – Найджъл Фараж.

Той заедно с милионера, представящ се за британска версия на Тръмп Арън Банкс и протежете му Анди Уигмор – направиха отделна кампания – Leave.EU. Впоследствие, когато спечелиха референдума, Фараж, Банкс, Уигмор и още няколко лица от тази кампания се кръстиха “Лошите момчета на Brexit”* (така е озаглавен и публикуваният дневник на Банкс за кампанията).

Те бяха и сред първите срещнали се с току-що избрания американски президент, те са и под обектива на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на кампанията на Тръмп с Русия,  използвали са услугите на Cambridge Analytica, а Фараж на няколко пъти се е срещал с друг заподозрян – основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж.

С други думи – бомбата бе поставена и само се чакаше моментът, в който ще гръмне. Това стана тази неделя с разкритията на Times of London. 

Милионерът и спонсор на Фараж – Арън Банкс, е имал три срещи с руския посланик в Британия, неговото протеже Анди Уигмор е имало доста обширна кореспонденция по време на кампанията с руски държавни служители, а двамата заедно с Наджъл Фараж са се срещали с руския посланик само дни след като са били на аудиенция при току-що избрания президент Доналд Тръмп през ноември 2016 г. 

От имейлите, за които Times съобщава, се вижда, че са обсъждани бизнес начинания и взаимни действия по време на кампанията за Brexit и след нея.

Изправен пред тях, Арън Банкс признава на Times, че е дал телефонните номера на членове на кампанията на Тръмп на руските служители. 

През септември 2015 г. партията на Фараж за излизане от ЕС UKIP води своята конференция в Донкастър – по една случайност там е и руският дипломат Александър Удод.

10 октомври 2015 г. Удод се свързва с Банкс и му съобщава, че Александър Яковенко – руският посланик – “ще се радва да го покани на вечеря”. Банкс отговаря, че с “радост” приема поканата.

6 ноември 2015 г. Арън Банкс и Анди Уигмор се срещат с посланика в резиденцията му на ул. Kensington Palace Gardens, Лондон. Там, съобщава Times, те провеждат “шестчасов алкохолен обяд” и обсъждат Brexit, Доналд Тръмп и възможни бизнес начинания на Банкс, свързани с руските златни залежи.

17 ноември 2015 г. Банкс се среща с руския посланик отново на чай, отново за да обсъдят руските златни залежи. Темата е свързана с предложение руските златни мини да бъдат консолидирани в една компания, която да използва британска регистрация. Банкс се среща с руския олигарх Симан Поваренкин.

18 ноември 2015 г. Банкс пише на Поваренкин, че е “много настоятелен за златото и иска да го види!”, като впоследствие се среща с няколко бизнесмена в златодобивния сектор.

24 ноември 2015 г. Уигмор пише съобщение на Удод “Арън и аз се чудим дали може да си поговорим лице в лице за плановете ни да отидем в Москва през следващите няколко седмици”.

10 февруари 2016 г. Уигмор пише на журналист: “Току-що говорих с Арън. Той се бави в Русия и няма да се върне до петък за интервюто.”

23 юни 2016 г. – денят на референдума – Уигмор кани Яковенко и Удод на събитие, чийто домакин е Банкс, където да следят за резултатите през изборната нощ. Посланикът не може да отиде и поканата е отменена.

5 август 2016 г. Руското посолства отправя нова покана към Банкс за обед, този път идваща от Сергей Федичкин, зам.-ръководител на политическия отдел на посолството.

 

12 ноември 2016 Найджъл Фараж и Банкс се срещат с избрания преди по-малко от седмица президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк.

Ноември 2016 г. се провежда и третата среща между Банкс и Яковенко. Уигмор казва, че тя е била три дни след срещата с Тръмп, но последното Times още не може да потвърди. Твърди се, че Яковенко e искал телефонни контакти на екипа на Тръмп от Банкс.

Имейлите, с които се сдобива Times, са част от мащабно разследване, в което участие взима и редакторът на книгата на Арън Банкс “Лошите момчета на Brexit” – Изабел Окшот (евроскептичен и сензационен политически коментатор на Daily Mail), която е получила достъп до 40 000 имейла на Банкс, за да състави книгата, но поради все още неизвестно какви обстоятелства, без да е изключено да е заподозряна в разследване, Окшот решава да сподели имейлите с Times.

*Bad Boy е озаглавена биографията на американския стратег Лий Атуотър, известен с мръсните си номера и изключително близък с обвиненият в разследването за намеса на Русия в изборите в САЩ Пол Манафорт, както и със заподозрения Роджър Стоун

SHARE