SHARE

“Критиката е съществена част от демокрацията. Ако не ви харесва, отидете в Китай.” 
Дафне Каруана Галиция

На този ден преди една година Дафне Каруана Галиция за последен път се качва в колата си и се отправя към своята Голгота.

Няма да бъде пресилено да се каже, че най-влиятелната медия в Малта допреди година не е нито телевизията, нито радиото, нито пресата. Всеки, който иска да е добре информиран, чете „Блогът на Дафне“.

Авторката му, родената през 1964 година Дафне Каруана Галиция, е журналистка, писателка и гражданска активистка, известна с пиперливия си език. Обект на критиките ѝ са не само политици и бизнесмени, но и нейни колеги журналисти. Но все пак нейна любима мишена е лейбъристкото правителство начело с премиера Джоузеф Мускат. През лятото на 2017 г. Дафне Галиция се добира до документи, уличаващи съпругата на премиера Мишел Мускат като собственичка на офшорна компания в Панама, в чиято сметка са преведени един милион евро от Азербайджан. Разследващата журналистка твърди, че тези пари са дадени като подкуп за откриването на азербайджанска банка в Малта. Разбира се, премиерът яростно отрича и обещава да подаде оставка, ако обвиненията се докажат.

В слънчевия следобед на 16 октомври Дафне Галиция излиза от семейната къща, качва се в колата си и поема към поредната задача. Не е изминала и сто метра, когато пред погледа на сина ѝ Матю, който е излязъл да я изпрати, избухва мощен взрив, при който се разхвърчават части от автомобила и обгорели човешки останки.

В обръщение към премиера на Малта синът на убитата журналистка Матю,който също е разследващ журналист, и двамата му братя Ендрю и Пол заявяват:

„Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизираш толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците.”

В друго обръщение на семейството на Дафне Галиция премиерът и президентът на страната са предупредени, че присъствието им на погребението не е желателно. За това пък да изпрати Дафне Галиция в последния ѝ път пристига председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, ясен знак за съпричастност от страна на Европейския съюз.

За убийството на Дафне Галиция са арестувани трима заподозрени, но гражданите на Малта са силно скептични, че дори и задържаните да са истинските извършители, едва ли някога ще се стигне до поръчителите. Година по-късно този скептицизъм изглежда напълно оправдан.

“Навсякъде, накъдето погледнеш сега, има мошеници. Положението е отчайващо”, е последното заглавие на материал, писан от Дафне Галиция. Няколко минути по-късно тя е мъртва.

На мястото на мощния взрив се образува кратер, който сега е покрит с цветя, украсен е с националния флаг, възпоменателни свещи и портрет на Дафне Галиция, а на голям транспарант е написано с черни букви: „Справедливост“.

Автор: Чавдар Михов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.