SHARE

Археолозите откриха най-старото корабокрушение в запазен вид на дъното на Черно Море, където почива необезпокоявано от над 2 400 години. 23-метровият морски съд, за който се предполага, че е древногръцки, е открит с непокътнати мачти, рул и гребни скамейки около миля под повърхността. Липсата на кислород и дълбочината са запазили кораба, казва един от учените пред британския “Гардиън”.

“Непокътнат кораб от Античността, който лежи на едва 2 километра дълбочина, е нещо, което никога не съм вярвал, че ще открия”, казва професор Джон Адамс, основен разследващ към археологическия проект  Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), които правят откритията. “Това ще промени разбиранията ни за изграждането на кораби и корабоплаването в античния свят.”

Вероятно е корабът да е бил търговски съд, какъвто учените казват, че е виждан единствено нарисуван на гръцките делви, като например този артефакт от Британския музей.

Werner Forman/UIG via Getty Images –  “Вазата със сирените”, която датира от същия период, изобразява подобен съд, на който Одисей минава покрай сирените, като героят на Омир е завързан за мачтите в опит да устои на песните им.

Екипът казва, че засега корабът остава там, където е намерен, но добавиха че малко парченце е датирано от Университета в Саутхемптън и заявиха, че резултатите “потвърждават, че това е най-старото корабокрушение, познато на човечеството”. Екипът информира, че данните ще бъдат публикувани на конференцията на Black Sea MAP в Wellcome Collection в Лондон по-късно тази седмица.

Мястото на откритието, “Гардиън”

Корабокрушението е едно от над 60 подобни открити от международния екип от морски археолози, учени и изследователи, които са в процес на провеждане на тригодишна мисия за изследване на дълбините на Черно море с цел проучване на влиянието на праисторически промени в морското равнище.

Според тях откритията варират от “казашка флота от ХVII в., през римски търговски съдове пълни с амфори до цял кораб от Античността”.

Екипът е заснел и двучасов документален филм, който ще се прожектира в Британския музей във вторник.

Пред изданието д-р Крум Бъчваров, специалист в областта на морската археология, разказва за непокътнатата находка.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.