SHARE

Eдва ли сте пропуснали такава сума – 400 милиона долара. В света на изкуството сумата предизвика вълнение – може би не невиждано, тъй като всеки път, когато известен шедьовър надскочи досегашния рекорд, сумата изглежда изумителна… Но 400 милиона са си 400 милиона.

Картината е Salvator Mundi, която се продаде на търг за рекордната сума. За нея се предполага, че е поръчана от френския крал Луи ХII малко след завладяването на Милано и Генуа в началото на XVI в. Проследяваме името и през 1649 г., когато принадлежи на английския крал Чарлз I, след това отново се появява през 1763 и най-накрая отново през 1900 г. Продадена за 45 британски паунда в средата на миналия век, през 2013 г . тя може да се похвали със собственик руския олигарх Димитрий Риболовлев, който я купува за скромните 127 милиона щатски долара.

Сфумато ефектът, характерните черти на косите и дрехите, както и прецизността, с която техниката е изпълнена, не оставят почти никакво съмнение, че творбата принадлежи към съзвездието на малко останалите до днес произведения на Леонардо да Винчи. След реставрацията, която разкрива истинското лице на картината, специалисти сравняват проби от нея с други творби на артиста, сравнявайки материалите, използвани в боите, и панела, на който е нарисувана. Крайниците също са изключително детайлно нарисувани, характерно за творчеството на Да Винчи, който прави дисекция на трупове, за да се научи как работи и изглежда човешкото тяло. Леонардо обаче не е успял да предаде правилно пречупването на светлината през сферата. Образът би трябвало да е огледален и обърнат, а специалисти смятат, че грешката може да е умишлена, тъй като Леонардо е искал да покаже Христовото чудо. 

Картината е дадена на Christie’s от Дмитрий Риболовлев, руски олигарх, който беше в центъра на скандали в света на изкуството. Продажбата на картината е най-голямата сделка на Риболовлев до момента, но той плаща с около 50 милиона повече от тогавашната й стойност, с което предизвиква огромен скандал, а продажбата на творбата на търг всъщност е с цел “семейството да се възстанови от емоционалния шок от загубата”.

 

На опасенията, че историята на картината би могла да засенчи нейната продажба, отговорът беше, че тя е “Светият грал” на картините на класическите майстори. Не е имало и капка съмнение, че картината ще счупи всички рекорди. “Всеки един от големите познавачи на работата на Леонардо приема картината и я е приемал през последните десет години”, заявяват представители на Christie’s. “Тя не е в безупречно състояние – на 500 години, но абсолютно има присъствието и чертите на истински Леонардо.”

Снимка: The Associated Press

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.