SHARE

Германия бе разтърсена от най-сериозните нацистки шествия от 1992 г. насам, съобщава Times of London. Полицията в източногерманския град Кемниц използва водно оръдие и сълзотворен газ, за да прекрати размириците, при които нацисти и други радикални групи са се сбили с имигранти и да правели нацистки салют под виковете “Чужденците вън”.

Полицията е завела 10 наказателни производства срещу нацисти, извършили забранения в Германия нацистки салют.

Сблъсъците започват в понеделник вечер, когато 6000 крайнодесни протестиращи и 1000 контрапротестиращи влизат в конфликт. Поне 20 души са ранени, след като двете страни в конфликта са хвърляли фойерверки и други вещи един по друг.

Ангела Меркел осъди насилието. “Има видеоматериал на преследването, размириците и омразата по улиците. Няма място за това в страната ни”, заяви германският канцлер.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер предложи да бъде използвана федералната полиция, след като провинциалните власти се опасяват от нови протести в Кемниц, както и близкия Дрезден – дом на ноторното антиимигрантско движение “Пегида”.

Насилието започва, след като 35-годишният Даниел Хилиг е намушкан с нож в Кемниц събота вечер. Полицията арестува двама мъже от Сирия и Ирак за деянието.

Когато крайнодесните групи научават за случилото се, те разпространяват фалшива информация, че 35-годишният мъж заедно с двама негови приятели се е опитвал да спаси жена от изнасилване. Информацията е лъжа, съобщават германските власти.

Нацисти от всички краища на Германия пристигат в понеделник, за да подсилят шествието на съратниците си, което изненадва полицията. С 591 души тя е била превъзхождана числено 10 към 1.

Крайнодясната “Алтернатива за Германия”, която се ползва със силна подкрепа в региона, бе обвинена че подкрепя протестите.

Провинциалният министър-председател на Саксония Майкъл Кретсмер призова населението да се изправи срещу екстремизма. “Начинът, по който крайното дясно капитализира от убийството, е отвращаващ”, заяви той на пресконференция и призова за широк алианс за борба с екстремизма.

Мнозина традиционни политици се опасяват, че в страната се надига обединение на екстремистките групи – неонацисти, футболни хулигани, “Пегида” и “Алтернатива за Германия”.

“Нацистите направиха репетиция за гражданска война в Кемниц”, написа левият берлински вестник Die Tageszeitung.

Размириците напомниха на анализатори на насилието в Росток през 1992 г., когато са хвърляни камъни и самоделни бомби по дом с бежанци, а извършителите са аплодирани от множество жители на града.

“И там имахме неонацисти, подкрепени от част от населението”, заявява Хайо Функе за Times.

Разликата е, че понастоящем крайнодясната “Алтернатива за Германия” е третата най-голяма сила в Бундестага, което окуражава радикалните групи.

Кемниц, дом на приблизително 245 хил. души и третият по големина град в Саксония. Той е основно огнище на нацистката групировка “Националсоциалистическо подземие (Nationalsozialistischer Untergrund), което между 2000 и 2007 г. убива 10 души, повечето от които турски имигранти. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.