SHARE

Кой плати за кампанията на Фараж за напускане на ЕС? Найджъл Фараж даде прост отговор.

През 2014 г. той излезе пред камерите и обяви, че е намерил златна кокошка, която да финансира кампанията му за напускане на ЕС. Тази кокошка бе милиардерът Арън Банкс – арогантен кибритлия, който, когато бъде попитан как е натрупал парите си, отговаря, че има общо със застрахователния му бизнес и диаментените мини в Африка.

Банкс в крайна сметка дарява около 9,6 млн. паунда за кампанията на Фараж Leave.EU, с което милиардерът се превърна в най-големия единичен донор за референдума по Брекзит, като навярно е и най-големият в историята на британските избори.

Изборите преминаха. Фараж постигна дългогодишната си цел. Но след това дойдоха въпросите.

Стана ясно, че Русия е водила хибридна атака – чрез агенти на влияние и тролове в социалните мрежи за Брекзит.

Стана ясно, че Арън Банкс е прекарвал 6-часови “алкохолни обеди” в руското посолство, на които от Кремъл са му предлагали нови златни мини, a Банкс е посредничил за контакти с кампанията на Тръмп в САЩ.

Стана ясно, че Арън Банкс може би не е толкова богат, колкото твърди. Всъщност въпросните диамантени мини в Африка, откъдето е трябвало да постъпва част от богатството му, са затворени и Банкс е искал да ги възроди с руски пари. 

А сега Британската изборателна комисия прехвърли случая на Банкс на Националната служба “Престъпления”. Причината: Истинският източник на парите към кампанията на Фараж навярно не е Арън Банкс. 

Боб Познър, директор по политическо финансиране и контрол на изборната комисия, заяви:

“Имаме основания да подозираме, че парите, дарени на [фонда на Leave.EU] Better for the Country идват от недопустими източници и г-н Банкс и г-жа Билни, отговорна от страна на Leave.EU, умишлено са укрили истинския метод, по който са предоставени парите.

Разследването ни разкри доказателства, които предполагат, че  са извършени престъпления, които са извън юрисдикцията на комисията.”

Заедно с изявлението бе публикуван и доклад, в който случаят е описан по-подробно.

 

SHARE