SHARE

В началото на юни британският Times of London разкри, че милионерът Арън Банкс, най-големият донор на кампанията за напускане на ЕС  на Найджъл Фараж Leave.EU, на няколко пъти се е срещал с руския посланик и му е била предложена сделка да участва в проект за сибирска златна мина. 

Банкс е имал три срещи с руския посланик в Британия, неговото протеже Анди Уигмор е имало доста обширна кореспонденция по време на кампанията с руски държавни служители, а двамата заедно с Найджъл Фараж са се срещали с руския посланик само дни след като са били на аудиенция при току-що избрания президент Доналд Тръмп през ноември 2016 г.

Сега Guardian съобщава, че воденият от Михаил Ходорковски Dossier Center се е сдобил с подробности за това каква сделка за сибирската златна мина е предложило руското посолство на Банкс – под формата на презентация за предлаганата сделка.

През октоври 2015 г. руският дипломат Александър Удод, вече изгонен след случая “Скрипал” по подозрения в шпионаж, кани Банкс и протежете му Уигмор на “шестчасов алкохолен обяд” в резиденцията на посланика.

На него посланикът Александър Яковенко връчва на Банкс презентация със седем слайда, в която се описва “Консолидационната игра в руския сектор за злато”.

На нея се обяснява как инвеститорите могат да направят огромни печалби, тъй като “шест или седем” руски компании могат да се обединят в една.

Новата огромна компания се оценява на стойност от 8 млрд. щ.д и участието в нея ще е “възможност, до която други няма да имат достъп”.

SHARE