SHARE

Най-богатият човек в света обвини водещия в САЩ жълт таблоид в “рекет и изнудване” в четвъртък, излагайки теория, която обединява международни интриги, политиката на Белия дом, голи снимки и любовни текстови съобщения.

Джеф Безос, основател на Amazon и собственик на The Washington Post, отправи обвиненията си срещу American Media Inc., компанията зад The National Enquirer, в дълъг пост в онлайн платформата Medium. Миналия месец The Enquirer публикува стори за извънбрачната връзка на Безос с Лорън Санчес, бивша водеща на шоуто на Fox „Мислиш си, че можеш да танцуваш“.

Заглавието на личното послание на Джеф Безос е „Не, благодаря, г-н Пекър“ и е с адресат Дейвид Дж. Пекър, ръководител на компанията, която издава таблоида. Той обвини American Media, че заплашва да публикува снимки на Безос, включително „селфи под колан“, ако той публично не потвърди, че зад публикуването на историята за аферата му в Enquirer не стоят политически мотиви.

“Е, това привлече вниманието ми – написа Безос за заплахата. – Но не по начина, по който се надяваха.” И още: “Вчера ми се случи нещо необичайно. Всъщност за мен това не беше просто необичайно – беше за първи път. Направиха ми предложение, което не можех да откажа. Или поне това си мислеха топ мениджърите в National Enquirer. Радвам се, че са си го мислили, защото това ги окуражи да го направят в подробна писмена форма. Вместо да се предам под заплахата на рекета и изнудването, реших да публикувам това, което ми изпратиха и с което ме заплашиха, въпреки личната цена и притесненията.” Бизнесменът публикува и цялата комуникация, която подробно описва с какви точно снимки и СМС-и разполага изданието и как възнамерява да ги публикува.

Предисторията на тази битка на американските титани минава през януарското издание The Enquirer, което удари стелажите на супермаркетите един ден след като Безос и съпругата му от 25 години, Макензи, обявиха, че се развеждат. Таблоидът посвети 11 страници на аферата Безос-Санчес, наричайки я “най-голямото разследване в историята на Enquirer!”.

Жълтото издание се похвали, че са проследили двойката „през пет държави и 40 000 мили“, като са ги наблюдавали тайно, докато се качвали на частни самолети, возели се в лимузини до „петзвездни хотелски убежища“. Сторито е илюстрирано с папарашки снимки на нищо неподозиращата двойка, когато стъпват на пистата и пристигат заедно на това, което те наричат „любовното им плажно гнездо в Санта Моника“.

Таблоидът също публикува любовни съобщения, които Безос е изпратил до Санчес. “Аз съм луд за теб.”, пише той според The Enquirer, “Цялата теб.”

Висшите мениджъри в областта на технологиите не са обичайните обекти на Enquirer и историята предизвика предположения във Вашингтон и Ню Йорк, че агресивното отразяване на таблоида в този случай е свързано с близостта на Пекър, шефа на The Enquirer, с Белия дом. Тази връзка лъсна на бял свят миналата година в юридическата драма, свързана с купуването на мълчанието на жени, твърдящи за свои афери с Тръмп, случило се в рамките на президентската кампания през 2016 г.

Тръмп и Пекър са дългогодишни приятели, но връзката между двамата се твърди, че се разпаднала в последните месеци, след като ръководството на American Media сключи сделка с федералните прокурори. Да припомним – Пекър и неговите сътрудници са разследвани в рамките на процеса, станал известен под наименованието “Хвани и убий” за сделки, включващи две жени, които твърдят, че имали отношения с Тръмп. Това са бившият модел на Playboy Карън Макдугъл и порнозвездата Сторми Даниелс.

След като The Enquirer направи публичен личния живот на Безос, той от своя страна отговори със собственото разследване на мотивите на таблоида да се занимава с него, както и как са се сдобили със СМС-ите му до Лорън Санчес.

Богатството от 136 милиарда долара на основателя на Amazon предполага, че той няма да спести средства за борбата с таблоидния издател. Водещ на разследването на Безос е дългогодишният му шеф по сигурността – Гавин де Бекер, който е бил инструктиран от шефа си „да използва какъвто и да е бюджет, от който се нуждае, за да преследва фактите по този въпрос“.

Смел ход за някой, който често се е опитвал да избяга от светлината на прожекторите, дори и след честите обиди от Доналд Тръмп, който лично нарече купения от Безос през 2013 г. водещ американски вестник – The Amazon Post [Тръмп визира “Вашингтон пост”, който е сред най-яростните му критици – бел. ред. на Т3] и наскоро го назова “Джеф Бозо” в свой туит.

Така се стига до следващия ход на American Media със сделката, която предлага на Безос, като погрешно предполага, че той не може да откаже. И ако Безос каже “не”, идва ред на заплахата, че бъдещ брой на The Enquirer ще го направи много нещастен, с негови селфита и още горещи съобщения, които очевидно е получил.

“Разбира се, не искам да се публикуват лични снимки, но също така няма да участвам в тяхната добре позната практика на изнудване, политически услуги, политически атаки и корупция.”, пише Безос. “Предпочитам да се изправя, да преобърна този труп и да видя какво пълзи отдолу.”

Източник:” Ню Йорк таймс”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.